Херцогът с много роли

Принц Едуард е шеф на турнира "Уимбълдън" и 33-ти поред за наследяване на трона

Херцогът с много роли | StandartNews.com

Шеф на скаутите, на тенис турнира "Уимбълдън" и международен представител по търговията на Великобритания. Това са само част от отговорните задължения на Херцога на Кент, принц Едуард, който бе на посещение у нас по случай 100-годишнината от Първата световна война. Принц Едуард е и носител на поредица военни звания и има богат военен опит. Той е най-възрастният жив братовчед на кралица Елизабет Втора и въпреки 78-те си години и до днес продължава да изпълнява множеството си кралски и държавни ангажименти.

Херцогът на Кент е роден през 1935 г., а кралските му ангажименти по неволя започват още в ранна детска възраст. Той е син на принц Джордж, херцога на Кент, който е четвъртият син на крал Джордж V. През 1942 година бащата на принц Едуард загива в самолетна катастрофа и принцът наследява титлата Херцог на Кент, когато е едва на 6 години. Съвсем скоро започват и официалните му кралски задължения. Когато е на 16 години, той трябва да върви зад ковчега на погребението на чичо си крал Джордж VI, а след коронацията на братовчедка си Елизабет втора да отдаде почит пред трона й.

Образованието на принца започва в подготвително училище в Бъркшир и продължава в колежа "Итън" и престижния швейцарски колеж "Ле Розе". След това Едуард преминава в кралската военна академия "Сандхърст", където получава приз за владеене на чужди езици заради отличния си френски. Като повечето членове на британската кралска фамилия принцът получава солидно военно образование. Едуард има и над 20-годишна военна кариера. Той завършва академията през 1955 г. Служил е в Хонконг през 1962-1963 година и в Кипър през 1970 г. като част от мисията на ООН за поддържане на мира между кипърските гърци и турци. Пенсионира се от армията през 1976 година. През 1983 г. получава чин генерал-майор, а от 1993 г. е фелдмаршал.

Междувременно херцогът е натоварен и с редица кралски задължения, които се увеличават след пенсионирането му от армията. Той е най-известен с това, че е президент на тенис клуба "Ол Ингланд лоун тенис енд крокет клъб", който е домакин на престижния турнир "Уимбълдън". Херцогът лично връчва призовете на победителя и неговия подгласник в турнира всяка година.

В продължение на дълги години принц Едуард заемаше отговорната длъжност Специален представител на Обединеното кралство за международна търговия и инвестиции. Работата му на тази позиция предвижда представяне на британския бизнес и правителство на международните пазари и поддържане на търговските отношения с чужди страни и организации. Принц Едуард изпълнява тази длъжност до 2001 година, когато се пенсионира.
Едуард е и президент на Скаутската асоциация и патрон на редица благотворителни, младежки и спортни организации.

Херцогът на Кент многократно е изпълнявал и ролята на представител на кралицата на официални събития. Той замества братовчедка си по време на празненствата за независимостта на бившите британски колонии Сиера Леоне, Уганда, Гвиана, Гамбия и Гана. Едуард е влизал и в ролята на заместник на кралицата, когато тя отсъства от Великобритания.

Принц Едуард е женен за Катарин Уорсли, Херцогинята на Кент, а бракът им е съпътстван от някои странности. Така например през 2002 година херцогинята решава да промени титлата си от Нейно кралско височество херцогинята на Кент на Катарин, херцогиня на Кент. Втората титла обикновено се дава на жени, разведени със съпрузите си от благородно потекло. Официално обаче двамата не са разведени. През 1994 г. пък Катарин решава да смени вярата си и става католичка. Но тъй като това се случва дълго след женитбата с принца, той не губи мястото си в реда за наследяване на трона. Понастоящем Едуард е 33-ти поред.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай