Хайка за джихадисти в три страни (ОБЗОР)

Хайка за джихадисти в три страни (ОБЗОР) | StandartNews.com

Най-малко 11 заподозрени терористи бяха арестувани в четвъртък и петък при няколко акции на полицията в Белгия, Германия и Франция. Разследващите атентатите в Париж и Брюксел разкриха нови следи и детайли за връзките между бандите ислямисти, отнели живота на десетки хора. Белгийската столица Брюксел отново се превърна в арена на екшън и преследване на въоръжен престъпник, а акцията приключи със залавянето му.

Днес белгийските медии съобщиха, че при операция в квартал "Скаарбек" е бил задържан високопоставен терорист, който подготвял атентат. Мъжът бил въоръжен с автомат и носел раница. След като отказал да се предаде, бил прострелян в крака и после арестуван. Акцията блокира квартала в продължение на часове вчера следобед, като бяха евакуирани жителите и пътуващите в трамвай на мястото на операцията. Свидетели разказаха, че са чули три експлозии преди залавянето на терориста. Няма информация за пострадали.

Белгийски медии посочват, че при операцията е "обезвреден издирван предполагаем джихадист, голяма риба". Мъжът е отказал да се подчини на полицията при проверка на спирка в район, съседен на Европейския квартал. За кратко той е взел заложници на спирката - жена и дете, които били освободени от специалните части. След раняването си мъжът е бил проверен със сапьорски робот.

Други седем заподозрени терористи са били задържани в Брюксел по-рано, съобщиха разследващите. Арестите са извършени в четвъртък вечерта в районите "Скаарбек", "Жет" и в центъра на столицата. Двама от задържаните са били заснети от камерите на летище "Завентем" и на метростанция "Маалбек". Според някои информации сред арестуваните е предполагаем съучастник на камикадзето от метрото. Германската полиция е арестувала двама души, заподозрени, че са свързани с ислямистките атентатори от Брюксел, съобщи "Шпигел". Единият от тях, арестуван близо до Франкфурт, получил малко преди атентатите две съобщения на мобилния си телефон, в които е споменато името на Халид Бакрауи. Атентатор, готвел атентат, бе арестуван и край Париж.

Междувременно белгийската полиция обяви за издирване нов заподозрян във връзка с атентатите в столицата и в Париж през ноември. Това е роденият в Сирия Наим ал Хамед, на около 30 години. Точната му роля не се съобщава, описан е като "много опасен и вероятно въоръжен".

От прокуратурата потвърдиха и че вторият атентатор камикадзе от летището е Наджим Лахрауи, който изработил бомбите за Брюксел и Париж. От полицията съобщиха още, че негова ДНК е намерена в зала "Батаклан" в Париж и край "Стад дьо Франс".

Убиха втория човек в Халифата

Вторият човек в "Ислямска държава" Хаджи Имам е бил ликвидиран при американска операция в Сирия, съобщи вчера военният министър на САЩ Ащън Картър. Заедно с него са ликвидирани и други високопоставени лица в организацията с ранг на министри.

Истинското име на Хаджи Имам е Абд ал Рахман Мустафа ал Кадули. За него се смята, че е заместник на лидера на ИД Омар ал Багдади. На пресконференция военният министър на САЩ Аштън Картър потвърди, че Кадули е убит. По думите му смъртта на Кадули и други членове на "кабинета" на ДАЕШ ще затруднят операциите на групировката.
Терористите са били ликвидирани по-рано тази седмица. Според NBC Кадули е убит по време на операция на американски специални части в Сирия в четвъртък сутринта. Военни източници разкриват, че американски командоси кацнали с хеликоптери и изчакали Кадули да премине с автомобил покрай тях. Те се опитали да го заловят жив, но ситуацията ескалирала и екстремистът и други трима в автомобила са били застреляни.

САЩ знаели кой е Мъжа в бяло

Камикадзетата от летището и метрото в Брюксел Халид и Ибрахим Бакрауи са били в списък за наблюдение на САЩ, съобщи Ройтерс. Двамата са били наблюдавани като предполагаеми терористи още преди атентатите.
Американските власти са разполагали и с информация и за третия участник в терористичните нападения на летището, твърди "Скай нюз". Става въпрос за мъжа с бяло яке и черна шапка, за когото се знае, че не се е взривил и се издирва. Източникът на телевизията обаче не разкрива неговата самоличност.

Изпуснали Абдеслам от немарливост

Белгийската полиция е имала информация за местонахождението на парижкия атентатор Салах Абдеслам още през декември м.г., но по неясна причина тя не стигнала до федералното разследване, съобщава в. "Дейли мейл".
Информацията била получена от служителя в полицейското управление в град Мехелен. Ставало въпрос точно за адреса в брюкселския кв. "Моленбек", където бе задържан Абдеслам на 18 март. Служителят предал доклад на ръководителите си, но по неясна причина той не стигнал до федералната полиция, която издирваше терориста.
Междувременно бе съобщено, че Абдеслам и съратниците му са планирали нападение с автомат по улиците на Брюксел, по подобие на извършеното в Париж. Информацията съобщиха белгийски медии, като цитират източник, запознат с разследването. Планът обаче бил осуетен с ареста му.

Париж спря нов джихад

Френските власти осуетиха заговор за нов атентат в Париж и арестуваха високопоставен терорист от "Ислямска държава", съобщи вътрешният министър на страната Бернар Казньов. 34-годишният Реда Крикет е бил задържан в парижкото предградие Аржентьой в четвъртък вечер.
Според Казньов арестът е помогнал да бъде предотвратен атентат във Франция, чиято подготовка е била "в напреднал етап". Той каза, че задържаният е бил "част от терористична мрежа, планирала да удари Франция".
По-късно стана ясно, че задържаният е един от най-издирваните в Европа терористи. Той е бил осъден задочно в Брюксел през юли 2015 г. по обвинение в намиране на джихадисти за Сирия, заедно с организатора на парижките атентати Абделхамид Абауд. Присъдата на Крикет е 10 години затвор. След ареста е бил претърсен апартаментът на мъжа, като в него са открити голямо количество експлозиви и тежко въоръжение.

МвнР: Ситуацията в Брюксел бавно се нормализира

Ситуацията в Брюксел бавно се нормализира, като постепенно отварят гарите и намаляват опашките и проверките, съобщават от Министерството на външните работи. От 24 март вечерта нивото на риска в страната е свалено от четвърта на трета степен. Проверките, въведени по входовете на големите гари, се извършват избирателно, а не систематично, както до 24 март.
Транспортните комуникации в Брюксел и около белгийската столица постепенно се възстановяват, но остават затруднени. По последна информация летище "Завентем" ще остане затворено поне до неделя 27 март. От летищната управа са съобщили, че пътниците, които желаят да си вземат останалите там багажи и автомобили, ще могат да получат достъп.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай