Хавана открехна "Желязната завеса"

Пускат кубинците в чужбина, двойният стандарт все пак остава

Хавана открехна "Желязната завеса"      | StandartNews.com

Хавана. Кубинското правителство обяви пълна отмяна на изходните визи. След три месеца гражаданите на Острова на свободата ще могат да напускат страната безпроблемно за срок до две години, съобщи Би Би Си.

Желаещите да пътуват в чужбина кубинци ще се нуждаят единствено от валиден паспорт и виза за съответната държава. Законът влиза в сила от 14 януари 2013 г., но се оказва, че няма да се прилага за всички. В Хавана са загрижени от необходимостта да запазят "човешкия капитал" на Куба, заради което пред висококвалифицирани специалисти, като лекари например, ще имат пречки за излизане в чужбина. На такива хора властта си запазва правото да отказва издаването на задграничен паспорт с мотив обществен интерес.

Съществуващите в момента изходни визи са немислими за болшинството кубинци заради високите цени. Максималният срок за престой в чужбина е 11 месеца. За излизане в чужбина сега е нужно и специално разрешение, за чието издаване е необходимо и писмо от приемащата страна.

Според кореспондент на Би Би Си в Хавана кубинците ненавиждат сегашната процедура по издаване на визи. Затова и реформата беше чакана и приветствана от цялото общество. Досега кубинците, желаещи да отидат в чужбина, бяха възприемани като предатели и врагове на кубинската революция. В крайна сметка властта проумя, че кубинците имат икономически мотиви за излизане в чужбина и при завръщането си могат да донесат пари и знания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай