"Ханделсблат": Юнкер иска да закрие Тройката

"Ханделсблат": Юнкер иска да закрие Тройката | StandartNews.com

Обама изненадващо се застъпи за Атина

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер иска да премахне мисията на Тройката от международни кредитори, които управляват спасителния план за Гърция. Това твърди германският вестник "Ханделсблат", като се позовава на неназовани източници от ЕК. "Ние трябва бързо да намерим алтернатива", заявили те. По този начин Юнкер се съгласява с едно основно искане на новия гръцки премиер.

Само преди броени дни новото гръцко правителство на "Сириза" обяви, че не желае да преговаря с международните кредитори в лицето на ЕК, ЕЦБ и МВФ. ЕК се отнася благосклонно към евентуално развитие на Тройката в Гърция, но на този етап не предвижда нова структура. Това заяви говорителят на ЕК Маргаритис Шинас, цитиран от АФП. Европейски източник обаче потвърдил пред руската агенция ТАСС, че ЕК проучва възможността да бъде ликвидиран форматът на Тройката, но единствено, ако новото гръцко правителство потвърди курса на бюджетни икономии и структурни реформи. Правителството на Германия не вижда поводи за отказ от механизмите, по които Тройката прави оценка на състоянието на гръцката икономика и на хода на реформите в тази страна, каза от своя страна заместник-говорителят на правителството Кристиане Вирц. Появиха се и информации, че ЕК е изготвила извънреден план за оказване помощ на Гърция до лятото. Според "Франкфуртер алгемайне цайтунг" планът предвиждал за нуждите на гръцкото правителство да бъдат отпуснати 7 милиарда евро. Тази сума първоначално била предназначена за гръцките банки с цел да бъдат предотвратени евентуални сътресения на пазарите.

Гръцката икономика не би могла да се възстанови бързо, ако Тройката международни кредитори не приеме отстъпки по въпроса за дълга на Атина, заяви американският президент Барак Обама в интервю за телевизия Си Ен Ен.

"Не може да продължава да се оказва натиск върху страна, чиято икономика е в състояние на депресия. Рано или късно е необходимо да се предложи стратегия за икономически растеж, така че страната да може да започне да изплаща дълга, за да се понижи дефицитът", каза Обама. Гръцкият вестник "Вима" коментира, че изявлението на Обама в подкрепа на Гърция е изненадало всички.

Гърците били пристрастени към заеми

Новият финансов министър на Гърция Янис Варуфакис заяви, че ще поиска от европейските партньори да се предоговори сделката по дълга, така че страната да получи шанс за излекуване от пристрастеността си към заеми. Това заяви той в Париж след срещата си с френския си колега Мишел Сапен. Варуфакис заяви още, че желае глобално споразумение за финансовата ситуация на Гърция да бъде постигнато до края на май. Дотогава Гърция няма да търси нови заеми. По думите му Гърция е станала пристрастена към взимането на кредити и трябва да се сложи край на тази зависимост. "Бяхме избрани, за да сложим край на това пристрастяване", каза министърът. Вчера Варуфакис се срещна и с британския си колега Джордж Озбърн, според който конфронтация между Гърция и други страни от еврозоната "стремително се превръща в най-големия риск за световната икономика".

Ципрас няма да иска помощ от Русия

Гръцкият премиер Алексис Ципрас обяви, че оглавяваното от него правителство ще се възползва изцяло от мандата за преговори с европейските партньори и изключи възможността да потърси помощ от Русия, предаде Ройтерс. "Водим значителни преговори с партньорите ни в Европа и с тези, които ни кредитираха. Имаме задължения към тях", заяви Ципрас по време на пресконференция, запитан дали Гърция би приела помощ от Русия. Ципрас изключи също възможността Гърция да излезе от еврозоната, като посочи, че всеки, който вярва, че малки държави в еврозоната като Гърция и Кипър не са важни за блока, ще бъде опроверган. "ЕС и еврозоната биха били разчленени в югоизточната си част без Гърция и Кипър", каза Ципрас. Ципрас обяви също, че правителството му силно подкрепя усилията на Кипър за обединение на острова, разделен на турска и гръцка част. Посещението в Кипър полага началото на поредица от визити на Ципрас. Следващите спирки са Рим, Брюксел и Париж.

Журналист стана шеф на разузнаването

Премиерът Алексис Ципрас назначи журналиста Янис Рубатис за директор на Националната разузнавателна служба. 66-годишният Янис Рубатис е следвал в САЩ и е доктор е по международни отношения от университета Джон Хопкинс в САЩ. Бил е кореспондент на в. "Вима" във Вашингтон. В миналото е работил като правителствен говорител, евродепутат от ПАСОК, заместник председател на парламентарната група на Европейската соцалистическа партия в Европарламента

Гърция ще блокира ТПТИ

Новоизбраният кабинет на Гърция ще се възползва от парламентарното си мнозинство, за да блокира Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) между ЕС и САЩ. Тази категорична позиция изрази заместник министърът на административната реформа и бивш евродепутат на СИРИЗА Георгиос Катрукалос. Според него правителството ще използва правото си на вето, за да провали търговското споразумение, поне в сегашната му форма. Преговорите по договора за ТПТИ все още не са финализирани. Поредният им кръг ще се състои тази седмица.

Смениха шефовете на Юробанк

Гръцката "Юробанк" обяви, че ще извърши промени в ръководството си, след като председателят и изпълнителният директор на банката подадоха оставки в неделя, пише "Уолстрийт джърнъл". В съобщение на третата най-голяма банка в Гърция се казва, че бившият заместник изпълнителен директор Никос Карамузис ще заеме председателското място, освободено от Панайотис-Аристидис Томопулос. Съобщението на "Юробанк" дойде след среща на акционерите със заместник-министъра от новото правителство на СИРИЗА Янис Драгасакис, на която е обсъдено бъдещето на банката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай