Хамас са в шок! Излезе голяма тайна за войната

Която е изненадала и самите тях

Хамас са в шок! Излезе голяма тайна за войната | StandartNews.com

Високопоставен служител на “Хамас“ заяви вчера, че само малък брой висши командири в Газа са знаели за широкомащабното нахлуване в Израел, но че съюзници като Иран и ливанското движение “Хизбула“ "ще се присъединят към битката, ако Газа бъде подложена на война на унищожение", предаде Асошиейтед прес.

Али Баракех, член на ръководството на “Хамас“ в изгнание, разговаря с Асошиейтед прес в офиса си в Бейрут, докато Израел бомбардираше Газа и обеща пълна блокада на управляваната от “Хамас“ територия.

Баракех заяви, че нападението е било планирано от около половин дузина висши командири на “Хамас“ в Газа и че дори най-близките съюзници на групировката не са били информирани предварително за времето на нападението. Той отрече съобщенията, че ирански служители по сигурността са помогнали за планирането на нападението или са дали зелена светлина на среща миналата седмица в Бейрут.

"Само шепа командири на "Хамас" знаеха", каза Баракех, като добави, че никой от централното командване или политическото бюро на "Хамас" не е бил в ливанската столица миналата седмица.

Той признава, че Иран и ливанската бойна групировка "Хизбула" са помагали на "Хамас" в миналото, но каза, че след войната в Газа през 2014 г. "Хамас" произвежда свои собствени ракети и обучава свои собствени бойци.

Баракех също така отхвърли предположенията, че атаката, планирана от повече от година, е имала за цел да провали усилията на САЩ да убедят Саудитска Арабия да нормализира отношенията си с Израел.

Баракех заяви, че дори “Хамас“ е шокиран от мащаба на операцията и каза, че е очаквал Израел да предотврати или ограничи нападението.

"Бяхме изненадани от този голям срив. Планирахме да постигнем някакви успехи и да вземем пленници, за да ги разменим. Тази армия (израелската – бел. ред.) беше хартиен тигър."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай