Четвъртък,

Губим леда на Северния полюс до 2050 г.

От: СТАНДАРТ -
143
Губим леда на Северния полюс до 2050 г.
A
A
A

Ледът на Северния полюс ще се стопи през някои летни сезони до 2050 г. и на този процес няма да повлияят дори амбициозните цели за намаляване на емисиите на въглероден диоксид. Това алармира чешкият сайт Lidovky.cz, позовавайки се на проучване на университета в Хамбург.

"Ако намалим глобалните емисии бързо и значително, за да достигнем целта от два градуса по Целзий, арктическият лед все пак ще се топи значително по-често през летните месеци преди 2050 г.", каза ръководителят на проучването Дирк Ноц. Той споменава ангажиментите в Парижкото споразумение през 2015 г., чиято цел в борбата срещу глобалното затопляне е да се поддържа покачването на температурата доста под два градуса по Целзий и да е възможно най-близко до 1,5 градуса в сравнение с прединдустриалните температури. "Бяхме изненадани", каза Ноц по повод констатацията, че дори постигането на климатичните цели няма да попречи полярните ледени шапки да се стопят.

Изследването, което се основава на анализ на 40 климатични модела, е публикувано от изследователи в списанието Geophysical Research Letters. Ноц смята Арктика за основен обект на изменението на климата. Според него морският лед е много чувствителен към глобалното затопляне - всеки тон въглероден диоксид, който попадне в атмосферата, означава топене на 3 куб.м лед, твърди Ноц.

Ако човечеството достигне целта от два градуса по Целзий, ледът на Северния полюс вероятно ще се стопи значително до 2050 г.. Ако климатичното затопляне може да се поддържа на 1,5 градуса по Целзий, Северният полюс без лед ще бъде изключение, казва Ноц. "Вероятно е твърде късно", добави ученият към мерките за климата.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички