Губим леда на Северния полюс до 2050 г.

Този процес няма да повлияят дори амбициозните цели за намаляване на емисиите на въглероден диоксид

Губим леда на Северния полюс до 2050 г. | StandartNews.com

Ледът на Северния полюс ще се стопи през някои летни сезони до 2050 г. и на този процес няма да повлияят дори амбициозните цели за намаляване на емисиите на въглероден диоксид. Това алармира чешкият сайт Lidovky.cz, позовавайки се на проучване на университета в Хамбург.

"Ако намалим глобалните емисии бързо и значително, за да достигнем целта от два градуса по Целзий, арктическият лед все пак ще се топи значително по-често през летните месеци преди 2050 г.", каза ръководителят на проучването Дирк Ноц. Той споменава ангажиментите в Парижкото споразумение през 2015 г., чиято цел в борбата срещу глобалното затопляне е да се поддържа покачването на температурата доста под два градуса по Целзий и да е възможно най-близко до 1,5 градуса в сравнение с прединдустриалните температури. "Бяхме изненадани", каза Ноц по повод констатацията, че дори постигането на климатичните цели няма да попречи полярните ледени шапки да се стопят.

Изследването, което се основава на анализ на 40 климатични модела, е публикувано от изследователи в списанието Geophysical Research Letters. Ноц смята Арктика за основен обект на изменението на климата. Според него морският лед е много чувствителен към глобалното затопляне - всеки тон въглероден диоксид, който попадне в атмосферата, означава топене на 3 куб.м лед, твърди Ноц.

Ако човечеството достигне целта от два градуса по Целзий, ледът на Северния полюс вероятно ще се стопи значително до 2050 г.. Ако климатичното затопляне може да се поддържа на 1,5 градуса по Целзий, Северният полюс без лед ще бъде изключение, казва Ноц. "Вероятно е твърде късно", добави ученият към мерките за климата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай