Guardian: Путин обвинява ЕС за спирането на "Южен поток"

Guardian: Путин обвинява ЕС за спирането на "Южен поток" | StandartNews.com

Президентът на Русия Владимир Путин обяви, че Москва прекратява плановете за газопровод, доставящ газ за Европа, като хвърли вината за това върху върху ЕС, пише Guardian.

По време на посещение в Турция, Путин заяви, че с проекта "Южен поток", който руските управляващи хвалеха като важна стъпка към обезпечаването на енергийната сигурност на Европа, е свършено.

На съвместна пресконференция с турския президент Реджеп Ердоган Путин заяви: "Всички виждаме, че се поставят препятствия, за да се попречи на неговото осъществяване. Щом Европа не иска този газопровод, то той няма да бъде изграден

"Ние сме свидетели на поставянето на пречки пред изпълнението на проекта. Ако Европа не иска той да се случи, той няма да се случи", заяви Путин.

Тръбопроводът, заедно със "Северен поток", който доставя газ на Германия през Балтийско море, имаше за цел да се заобиколи Украйна.

Руският енергиен анализатор Михаил Крутикин изразява мнение, че от самото начало "Южен поток" е бил политически проект, имащ за цел да накаже Украйна и да я отреже от пътя на газа. Никога не е било икономически оправдано да се харчат толкова много пари за този газопровод, казва Крутикин.

"От самото начало това беше политически процес, който имаше за цел да се накаже Украйна и тя да бъде отрязана от потока на газа. Не е икономически изгодно да се харчат толкова пари за този газопровод", смята руският енергиен анализатор Михаил Крутикин.

Въпреки това Москва ще увеличи доставките на газ за Турция и Путин заяви, че на гръцко-турската граница ще бъде изградена газоразпределителна станция, която да може да снабдява Европа с газ.

"Ако България е лишена от възможността да се държи като суверенна държава, то нека поискат от ЕК пари за пропуснатите ползи", заяви Путин.

Проектът за газопровод "Южен поток" вече не е актуален. Проектът е закрит, заяви президентът на "Газпром" Алексей Милер.

Милер обяви, че Турция и Русия са се договорили за изграждането на морски газопровод с капацитет 63 милиарда куб.м. газ. Толкова беше и пропусквателната способност на "Южен поток", който трябваше да свърже по дъното на Черно море Русия с България.

Отказът на Русия от реализацията на "Южен поток" няма да повлияе на европейските потребители, заяви вицепрезидентът на Търговската палата на САЩ Гари Литман.

"Много европейски потребители изграждат своя средносрочна стратегия, без да разчитат на допълнителни газови доставки от Русия. Ето защо отказът на Москва от проекта "Южен поток" няма да се отрази съществено върху европейската икономика", заяви Литман в интервю за РИА Новости.

"Съществува незабележима пряка зависимост между конкурентноспособността на компаниите от Европа и предполагаемото строителство на "Южен поток", отбелязва Литман. "Що се отнася до руската икономика, трудно е да се прецени какви ще бъдат последствията за нея вследствие стопирането на проекта".

"Понастоящем върху руската икономика оказват влияние множество фактори, ключов от които е износът на енергоносители. Тази зависимост е ахилесовата пета (на Русия) и за това се говори от много години", подчертава вицепрезидентът на американската Търговска палата.

"С отказа си от "Южен поток" Кремъл всъщност закри дискусията за политизацията на доставките на руски газ за Южна Европа. Не се говореше много за това, но периодично се изказваха мнения, че Москва влияе върху страните от региона чрез газовите доставки. Сега Русия сама затвори темата, и то по добър начин".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай