Петък,

Гръцките училища в хаос заради побеснели ученици

От: Рачо Рачев, сн. АП -
A
A
A

Демонстрации на ученици, които окупираха стотици гимназии в Гърция, блокираха учебния процес в цялата страна.

Министърът на образованието Ники Карамео разпореди строги последствия за протестиращите и отказва обсъждане на проблемите при затворени училища.

Като епидемия от протести се разраства недоволството на учениците в Гърция. В окупираните от тях гимназии не се допускат учители и реално обучението е прекратено. Учениците искат да се намали броя на присъстващите в паралелките на не повече от 15 души и да се назначат учители по всички предмети.

Карамео нареди в училищата, които са затворени, да не провеждат дистанционно обучение, а учениците са с неизвинени отсъствия. За да вземе пропуснатия материал - прекратяват се екскурзии, ще се учи дори в празнични дни.

Очакването, че това ще спре протестите не се постигна - напротив все повече гимназии са окупирани, а учениците протестират. Подготвят демонстрация следващата седмица пред Министерството на образованието.

Учителите, които досега не се намесваха в този спор между ученици и образователното министерство, решиха да подкрепят своите възпитаници и от утре ще има учителски протести със спиране на работа за няколко часа на ден.

На много места родители се опитват да посредничат и преговарят с учениците за възстановяване на учебния процес. Понякога се постига компромис.

В същото време над сто средни училища са затворени за по две седмици, поради регистрирани случаи на носители на вируса сред ученици и учители.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички