Гръцката СИРИЗА избра открит гей за свой лидер

Стефанос Каселакис е новият лидер на гръцката лява партия

Гръцката СИРИЗА избра открит гей за свой лидер | StandartNews.com

Бившият брокер от банката "Голдман сакс" Стефанос Каселакис е новият лидер на гръцката лява партия СИРИЗА, предадоха световните агенции. Той беше избран на втория тур на вътрешнопартийните избори, произведени вчера.

Победата му породи всеобща изненада. Каселакис е на 35 години, никога не е заемал политическа длъжност и е прекарал голяма част от трудовия си стаж в САЩ.

Той избран на овакантения от Алексис Ципрас лидерски пост на СИРИЗА с 56,69 процента от гласовете на партийните членове. Така Каселакис става лидер на първата опозиционна партия в Гърция.

Доскоро непознат на широката общественост, Каселакис победи на втория тур бившата министърка на труда в правителството на Ципрас, по времето на управлението на СИРИЗА - Ефи Ахциоглу, сочена за фаворитка във вътрешния вот. На втория тур тя получи 43,3 процента.

Каселакис е първият политик, който е открит хомосексуалист, оглавяващ гръцка политическа партия. В Гърция, където традиционното семейство си остава един от стълбовете на обществото, Каселакис редовно се показва с американския си съпруг Тайлър Макбет, който работи в спешно отделение.

Стефанос Каселакис оглавява СИРИЗА след две тежки изборни загуби на парламентарните избори през май и юни.  На вота на 25 юни партията получи едва 17,84% (48 места в парламента), което беше с 20 процентни пункта по-малко от постигнатото от "Нова демокрация" на премиера Кириакос Мицотакис. Четири дни след този изборен разгром, бившият премиер Алексис Ципрас обяви, че подава оставка от лидерския пост на СИРИЗА. Ципрас бе поел юздите на партията през  2008 г., когато беше едва на 33 години и която той превърна в даден момент във водеща европейска радикална лява сила.

Любопитното е, че Каселакис се кандидатира за депутатско място на последните парламентарни избори, но не беше избран. Приближени на Ципрас описват Каселакис като неподкупен и способен да бъде премиер на страната. Но Каселакис бе упрекнат и за липсата на политически опит, когато неотдавна нарече Севернокипръската турска република "малка държава" вместо обичайно използваното от гърците понятие "псевдодържава". После Каселакис каза, че  този гаф се дължал на умората му и на това, че не бил запознат достатъчно добре с тънкостите на изказа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай