Гърция тръгва на пазар. За какво се карат Мицотакис и Ципрас?

Парламентът на Гърция ратифицира договори за закупуване на оръжейни системи

Гърция тръгва на пазар. За какво се карат Мицотакис и Ципрас? | StandartNews.com

Парламентът на Гърция ратифицира договори за закупуване на оръжейни системи, предаде агенция АНА-МПА.

Гласуването се състоя късно снощи след продължили часове наред дебати и словесни престрелки между премиера Кириакос Мицотакис и лидера на опозицията Алексис Ципрас.

Коментирайки избора на Атина да купи изтребители Рафал и фрегати Белхара от Франция, премиерът е подчертал, че това е "избор с политически контекст и политическо решение с международна насоченост", съобщава в. "Етнос". По думите му цените на предлаганите френски системи за отбрана са много изгодни. По отношение на изтребителите Мицотакис е посочил, че те дават стратегическо предимство на страната срещу тези, които заплашват суверенните права на Гърция, пише изданието.

"Вратата ни остава затворена за всяка заплаха, но прозорецът ни е отворен за диалог на основата на международното право", е заявил Мицотакис по отношение на направени в последните дни изказвания от страна на турски официални лица относно демилитаризацията на острови в Егейско море.

Пред депутатите министърът на отбраната Никос Панайотопулос е подчертал, че изтребителите Рафал ще покрият с "оръжията и крилата" си цялото Егейско море и "островите, за които Турция, с провокативната си позиция, повдига въпроса за демилитаризирането им". По думите му Гърция има правото, постановено от ООН, да предприеме мерки за защита и това ще стане чрез защита, осигурена от свръхмодерни изтребители Рафал.

През миналата седмица гръцкото правителство внесе в парламента за ратификация три договора за покупка на въоръжения. Договорите се отнасят до покупката на 18 френски изтребителя Рафал, на 44 германски торпеда за подводници Сий Хейк мод.4 (Sea Hake Mod 4) и на три френски фрегати Белхара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай