Гърция с топло предложение към германците

Министър даде страхотна идея

Гърция с топло предложение към германците | StandartNews.com

Топло предложение към германците отправи гръцкият министър на туризма. Той покани германците, които са стресирани от перспективата за недостиг на природен газ тази зима, да отидат в Гърция.

„За есента и зимата за нас, гърците, ще бъде голямо удоволствие да приветстваме германските пенсионери, които искат да преживеят „средиземноморска зима“ с гръцко гостоприемство, меко време и висококачествени услуги“, каза гръцкият министър на туризма Василис Кикилиас пред вестник „Билд“, цитиран от сайта "Бизнес новините" на бТВ.

Поканата идва, тъй като Русия намалява потоците на природен газ към Германия и Европа през последните няколко месеца, посочвайки причини като отказа на енергийните компании да плащат в рубли и задържане на оборудване в Канада.

Германия, най-голямата икономика в Европа, е притеснена от пълното прекъсване на доставките на руски газ преди зимата, докато Москва отмъщава на санкциите заради нахлуването й в Украйна.

Но, както каза кметът на гръцкия пристанищен град Ханя на остров Крит, „нямаме нужда от отопление в къщата“.

„Каним всеки германец, който иска да дойде при нас тази зима, да живее тук – далеч от кризите. Ханя е идеалното място за оцеляване в кризисна зима. Имаме топли, приятелски настроени хора и може би най-добрият целогодишен климат в цяла Европа, “ каза кметът на града Панайотис Симандиракис.

„Никой германец няма да замръзне в Гърция“, каза Симандиракис.

Берлин се опитва да запълни хранилището за природен газ до 90% до началото на ноември. Сега то е пълно на 65%, според Федералния мрежов регулатор на Германия, енергийният регулатор на страната.

Берлин вече премина към втория етап от своя триетапен извънреден газов план, който може да доведе до разпределение в последния му етап, ако ситуацията се влоши. Германия разчита на природен газ от Русия, който представлява 35% от вноса на гориво.

Ръководителят на Германската федерална мрежова агенция предупреди потребителите в четвъртък, че месечните им сметки може да се утроят през следващата година поради спада в вноса на руски природен газ, според новинарското издание RND.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай