Гърция предаде на САЩ необикновен руски перач на пари

Александър Виник е обвинен в САЩ за пране на 4 милиарда долара чрез биткойн схема

Гърция предаде на САЩ необикновен руски перач на пари | StandartNews.com

Гръцките власти екстрадираха в САЩ руския специалист в областта на криптовалутите Александър Виник, който бе осъден за пране на пари във Франция, информират гръцки медии и световните агенции.

Виник беше качен на самолет за Съединените щати без да му бъде позволено да поиска убежище в Гърция, каза адвокатката му Зои Констандопулу, цитирана от Франс прес.

Според източници операцията по екстрадирането на 43-годишния мъж, чиито финансови операции му спечелиха прозвището "Господин Биткойн“, е извършена при най-голяма секретност и е в съответствие с решение на Върховния съд на Гърция, отбелязва "Катимерини“.

Виник е обвинен в САЩ за пране на 4 милиарда долара чрез биткойн схема. Той обаче отрича обвиненията.

Руснакът бе предаден на Гърция от френските власти вчера следобед, само седмици след окончателната му присъда в Париж на пет години затвор за пране на пари, издадена от френския Касационен съд, каза през АФП източник, близък до случая във Франция.

Александър Виник, който е баща на две деца, прекара две години в затвора във Франция, след като беше екстрадиран от Гърция. Той беше арестуван през юли 2017 г. в гръцкия морски курорт Халкидики, а Гърция реши да го предаде на Франция, като същевременно Русия и Съединените щати също поискаха екстрадирането му.

Срещу руснака са повдигнати 21 обвинения в Съединените щати, включително за кражба на самоличност, съучастие в трафик на наркотици и пране на пари. В Русия пък го обвиняват само в измама за 9500 евро.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай