Вторник,

Гърция ликува! Какво измисли Мицотакис

От: Рачо Рачев, сн. formedia.gr -
14357
Гърция ликува! Какво измисли Мицотакис
A
A
A

Допълнителни мерки за три месеца в подкрепа на домакинствата и ниските доходи срещу повишаващите се енергийните разходи ще бъде представен в четвъртък, заяви премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис в телевизионно обръщение към нацията.

Мицотакис спомена работещите с ниски доходи, семействата и пенсионерите като хората, които в този момент се нуждаят най-много от подпомагане.

Премиерът говори и за „смела държавна субсидия за сметките за електроенергия и частичното поемане на увеличението на цените на горивата , което покрива до 180 литра от разхода“.

Министрите на финансите, енергетиката и земеделското развитие и храните ще представят мерките, които по думите на Мицотакис засягат „най-уязвимите граждани и средната класа“.

Мерките, които възлизат на „1,1 милиарда евро ще са облекчение за 3,2 милиона уязвими граждани, но и за домакинствата с доходи до 30 хиляди евро на година“.

Новите мерки се комбинират със специфични поощрения за земеделци и малките и средни компании, които са „най-засегнати от високите сметки за електроенергия“.

Мицотакис говори за намален данък върху собствеността, както и за второ за годината увеличение на минималната работна заплата.

Всичко това се развива в контекста на инициативата на правителството за подкрепа на гражданите, по която вече са насочени 2,6 милиарда евро в държавни фондове с цел справяне с енергийната криза.

„Руската инвазия в Украйна върна войната в Европа“, заяви Мицотакис, като допълни, че войната е породила огромна криза в енергийните разходи, заплашвайки просперитета на всички общества.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com