Гърция и Румъния си стиснаха ръцете. За какво се споразумяха

Гръцкият премиер подчерта, че е повторил безусловната подкрепа на Гърция за европейската перспектива на Западните Балкани

Гърция и Румъния си стиснаха ръцете. За какво се споразумяха | StandartNews.com

Министър-председателят Кириакос Мицотакис се срещна в четвъртък с румънския си колега Николае Чука в правителствената резиденция Максимос. В изявление след срещата Мицотакис каза, че двамата са потвърдили оценката за двустранните отношения като отлични, а също общата си увереност в принципите на международното право, демокрацията, равенството и зачитането на човешките права, предаде специално за БТА гръцката агенция АНА-МПА.

„Гърция и Румъния са партньори в ЕС и съюзници в НАТО - нещо, което беше подчертано на неотдавнашната среща на върха на НАТО в Мадрид, където нашите страни се проявиха като два от основните стълба на стабилността и мира в източното и югоизточното крило на алианса“, подчерта Мицотакис, съобщава БТА.

Той каза, че гръцкият и румънският народ също стоят рамо до рамо срещу заплахите в резултат на кризата с климата, имайки предвид помощта на румънските пожарникари, започнала през лятото на 2021 г. - по онова време беше само план, а сега вече като организирано сътрудничество в контекста на по-широк европейски проект.

„Съгласихме се също така да подобрим сътрудничеството си в енергетиката“, каза Мицотакис, заявявайки, че Гърция има ключова роля като входна врата и център за пренос на природен газ, очевидно покриваща своите вътрешни нужди, но също така доставяща газ на по-широкия регион, включително и на Румъния.

Той подчерта, че това "е не само търговски избор, но и акт на отговорност, на солидарност с по-широк ефект, който бележи средносрочното и дългосрочното сътрудничество между нашите страни в енергийния сектор".

В изявлението си след срещата с румънския премиер Мицотакис също обърна внимание и изтъкна значението на откриващия се в петък интерконектор Гърция-България.

Той подчерта, че е работено усилено, за да се спазят крайните срокове, така че проектът да бъде готов в средата на годината, отчитайки „ролята на тази инфраструктура, тъй като Европа бързо прекрати зависимостта си от газа от Русия, която за съжаление инструментализира геостратегически енергийните си източници".

Мицотакис каза, че с Чука са обсъдили и нахлуването на Русия в Украйна и завръщането на крещящия ревизионизъм в Европа, докато Гърция и Румъния „търсят начини за подкрепа на Украйна и, разбира се, сред тях е възможността за алтернативен износ и маршрути за трансфер на огромната румънска селскостопанска продукция към международните пазари“.

Гръцкият премиер подчерта, че е повторил безусловната подкрепа на Гърция за европейската перспектива на Западните Балкани.

В заключение той каза, че е информирал румънския си колега за постоянните провокации на Турция, интензивната реторика и агресивните действия на Анкара, които поставят под въпрос международните договори и гръцките суверенни права.

Румънският премиер Чука: Можете да разчитате на нас във всеки труден момент

В отговор на министър-председателя Кириакос Мицотакис след срещата в Атина в четвъртък румънският премиер Николае Чука заяви, че „Румъния винаги е подкрепяла Гърция и през 2021 г. ние буквално бяхме тук, за да подкрепим усилията на гръцкото правителство, да подкрепим гръцкия народ в онези огромни горски пожари. Тази година отново дойдохме, за да помогнем и ще бъдем тук с много повече помощ и подкрепа, не само с 28 пожарникари и осем противопожарни коли, които вече са тук, но и с още, ако е необходимо. Можете да разчитате на нас по всяко време в труден момент, можете да разчитате на нашата помощ, защото сме сигурни, че вие ​​бихте направили същото." каза Чука.

(Това е новина от деня в Гърция, избрана от агенция АНА-МПА за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Гърция да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт без промяна с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай