Гръцкият наследник на Хитлер

Гръцкият наследник на Хитлер | StandartNews.com

Люлка на демокрацията и плодородна почва за хитлеристка идеология на пръв поглед взаимно изключващи се понятия. По една или друга причина обаче в Гърция се е родил и стана много популярен претендент за наследник на зловещия лидер на Третия райх.

55-годишният лидер на гръцката крайнодясна партия "Златна зора" Николаос Михалолиакос, който неотдавна бе арестуван, се възхищава на тирадите и "ползотворната работа" на Адолф Хитлер. Той пази в щаба си книгата "Моята борба", но в същото време отрича, че е неонацист. Докато Михалолиакос неколкократно отрича и провеждането на неонацистка операция, той ползва методологията на Адолф Хитлер и получава названието "Фюрера", твърдят прокурорите, които подготвят делото срещу него. Неговата съпруга, Елени Зарулия, също е член на "Златна зора" и силен привърженик на принципите на съпруга си, който обвинява американците, евреите, имигрантите, банкерите и международните заговори за проблемите на света и Гърция. След ареста на Михалолиакос именно неговата съпруга оглави партията. Преди дни Елени Зарулия ясно показа подкрепата си към Николаос, когато на въпрос на репортер как се чувства след ареста на мъжа си, тя непоколебимо го заплю в лицето. Дъщеря им, Урания, също върви по стъпките на родителите си и вече е била арестувана на митинг с мотори.

На 16-годишна възраст Михалолиакос се присъединява към националистическата партия "4 август" на Константинос Плеврис. Членовете на партията са определяни като ултранационалистически хомофоби и са подкрепяли военната хунта през 1967 г. Лидерът на "Златна зора" е участвал и в местната организация на Атина, EOKA-B, която е гръцко-кипърска паравоенна организация. Той е арестуван за първи път през юли 1974 г. по време на протести пред британското посолство в Атина срещу позицията на Великобритания за турската инвазия в Кипър.

2-години по-късно Михалолиакос е арестуван отново заради нападение над журналист, който отразява погребението на Евангелос Малиос, полицай, за когото се твърди, че е измъчвал хора по време на режима на "черните полковници". 2 години по-късно той е арестуван отново заради незаконно притежание на оръжие и експлозиви и е осъден на една година затвор. При едно от задържанията си Николаос се запознава с лидерите на гръцката военна хунта. Вдъхновен от познанството си с тях, през 1985 г. той създава движението, което ще се превърне в "Златна зора". Според профила на партията, който е изготвен от гръцкия левоцентристки всекидневник "Та Неа", Михалолиакос създава движението си по модела на гръцката хунта и поставя себе си като неин лидер и върховен орган.

Миналата година един от членовете на "Златна зора" отрече пред Би Би Си, че партията е неонацистко движение. Въпреки това символът на партията е оприличаван на свастика, а някои от нейните висши членове често показват симпатията си към Адолф Хитлер. В същото време техният лидер отрече съществуването на газовите камери и крематориумите в лагера на смъртта Аушвиц. В същото изказване пред гръцка телевизия той се усъмни и в избиването на 6 млн. евреи, с аргумента, че той не е посещавал тези места, за да бъде убеден, че това наистина се е случило.

С политическия пробив на "Златна зора" започват да се увеличават и нападенията над чужденци. През изминалата година повечето от регистрираните расистки нападения са свързани с членове на партията. През 2012 г. един от гръцките народни представители и говорител на "Златна зора" предизвика възмущение, когато по време на телевизионен дебат той атакува две жени, леви политици. Той бе задържан, след като зашлеви едната и заля другата с вода.
Според докладите, изготвени от гръцката прокуратура по делото срещу Михалолиакос, той е структурирал много стриктно всяка местна организация. Като абсолютен владетел той очаква всеки член да му се отчита. Според документ, изготвен от Върховния съд, "Златна зора" си търси поддръжници с бойни умения, които да бъдат включени в строгата йерархия на Михалолиакос. В тази връзка гръцката полиция е започнала и разследване на предполагаеми връзки между партията и полицейски служители.

Показанията, дадени от двама бивши членове на "Златна зора", подробно описват разделенията в партията на подгрупи, както и редовните занятия, които се провеждат в тях. Те са под формата на индоктринация, като на членовете се насаждат определени идеи, включително и такива в подкрепа на нацистите и Хитлер. Свидетелите добавят и че всички членове, които са задавали въпроси, са били бити, като е имало и специална група, която извършва психически и физически тормоз над тях с цел да не говорят за преживяванията си в "Златна зора". Този метод е оприличаван и на тормоза, на който са били подлагани бивши членове на сциентологията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай