Гръцки затворници в гладна стачка, шестима в болница

Гръцки затворници в гладна стачка, шестима в болница | StandartNews.com

Солун. Шестима гръцки затворници са настанени в болница със сериозни последствия за здравето от продължаващата седми ден гладна стачка на 4 000 осъдени в Гърция. Лекарите предупреждават и останалите да прекратят стачката.

В 15 затвора стотици гладуват вече седми ден в знак на протест, а броят им ежедневно се увеличава, съобщи БНР.

Протестът започна, след като правителството внесе законопроект за създаване на затвор с висока степен на сигурност. Излежаващите присъда в най-строгия затвор на Гърция – Коридалос, създадоха комитет за защита на правата назатворниците. В официално изявление до медиите, правителството и министъра на правосъдието комитетът обяви, че стачката ще продължи, докато този проектозакон не бъде оттеглен от парламента. Протестите са и срещу редица проблеми в цялата правосъдна система, която според стачкуващите „създава отчаяни затворници и възпроизвежда престъпност".

Всички опити до сега на министъра на правосъдието да се прекрати стачката и след това да се обсъждат исканията на задържаните нямаха никакъв успех, допълва националното радио. Опозицията, а и част от управляващата коалиция настояват незабавно въпросът да се реши от премиера.

Съществува риск и роднините на затворниците да започнат бунтове в страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай