Готвачът на Путин скочи на Шойгу, обвинението

Това е второто подобно съобщение, публикувано от шефа на "Вагнер" за два дни

Готвачът на Путин скочи на Шойгу, обвинението | StandartNews.com

Основателят на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин обвини руския министър на отбраната Сергей Шойгу и началника на Генералния щаб ген. Валерий Герасимов, че лишават бойците му от боеприпаси и се опитват да унищожат "Вагнер" - действия, които според него са равносилни на държавна измяна, съобщават Ройтерс и БТА.

Някогашният предприемач в сферата на кетъринга Пригожин, който преди избягваше обществените изяви, от началото на войната в Украйна преди година заема все по-централна роля в руската политика. Неговата група "Вагнер" е начело на продължаващата от месеци битка за град Бахмут в Донецка област в Украйна.

"Просто има пряко противопоставяне. Това може да се приравни на държавна измяна", заявява Пригожин в аудиозапис, публикуван в неговия канал в "Телеграм".

Това е второто подобно съобщение, публикувано от шефа на "Вагнер" за два дни. Вчера той се оплака, че неуточнени руски длъжностни лица умишлено отказват на бойците му достатъчно боеприпаси предвид продължаващото съперничество между него и част от руския елит.

Видимо разгневен и говорейки с повишен тон, Пригожин обвини руския министър на отбраната Сергей Шойгу и началника на Генералния щаб Валерий Герасимов, че умишлено са причинили недостига на оръжие, което по негови думи води до големи загуби сред бойците от "Вагнер", които се сражават около Бахмут.

"Началникът на Генералния щаб и министърът на отбраната дават заповеди надясно и наляво не просто да не се дават боеприпаси на ЧВК "Вагнер", но и да не се помага с въздушен транспорт", твърди Пригожин.

От началото на конфликта Пригожин публично е във вражда с генералите и служителите на Кремъл, обвинявайки ги в недостатъчно усърдие при провеждането на кампанията срещу Киев. Най-остро той критикува министерството на отбраната, което обвинява, че се опитва да присвои заслугите за постиженията на “Вагнер“ на бойното поле.

В аудиопосланието си Пригожин заяви, че неуточнените лица, които обвинява за недостига на боеприпаси, "ядат закуска, обяд и вечеря от златни чинии" и изпращали роднините си на почивка в Дубай, популярна дестинация за руския елит.

Миналата седмица Белият дом заяви, че групата "Вагнер" е дала повече от 30 000 жертви след нахлуването на Русия в Украйна, като около 9000 от тях са убити по време на бойните действия. Около 90% от убитите в Украйна от декември насам са с присъди, заяви Вашингтон, напомняйки с това за вербуването от Пригожин на затворници за участие в бойните действия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай