Горбачов изрази критиката си към присъдата на Навални

Горбачов изрази критиката си към присъдата на Навални | StandartNews.com

Москва. Бившият съветски лидер Михаил Горбачов разкритикува присъдата от 5 години затвор, която днес бе произнесена срещу опозиционния лидер Алексей Навалний, предаде АФП.

„Убеден съм, че използването на съда в борбата срещу политическите опоненти е недопустима", заяви Горбачов и определи присъдата като "крайно депресираща". 

„Всичко, което зная за този случай, за жалост потвърждава подозрението, че нямаме независима съдебна система', написа бившият държавен глава на Русия на сайта на фондацията си.

Германският канцлер Ангела Меркел също изрази безпокойството си от присъдата, която получи руският опозиционер, предаде ИТАР-ТАСС.

„Пораждат се съмнения, че в този процес на преден план са наказателно-правни мотиви. Присъда от пет години затвор за това престъпление е несъразмерно висока", заяви Меркел.

Лидерът на фракцията на либералите в Европейския парламент Ги Верхофстад заяви, че решението на съда по отношение на Навални, показва "пълно незачитане на Русия към приетите от нея международни задължения в областта на независимостта на съдебната система и върховенството на закона".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай