Голямо събитие! Турция става ядрена държава

АЕЦ "Аккую" се изгражда от руската държавна компания за атомна енергия "Росатом"

Голямо събитие! Турция става ядрена държава | StandartNews.com

Атомната електроцентрала "Аккую" в Турция ще придобие днес статут на ядрен обект. Това ще стане на церемония, на която ще получи първата партида ядрено гориво, съобщиха турски медии.

АЕЦ "Аккую" се изгражда от руската държавна компания за атомна енергия "Росатом" в окръг Мерсин на южното средиземноморско крайбрежие.

Планира се първият от четирите й реактора да бъде пуснат в експлоатация през първата половина на тази година. Впоследствие Аккую ще увеличи капацитета си за генериране на енергия и ще може да покрива около 10% от нуждите на Турция от електричество.

С днешната церемония, на която ще бъде доставено първото ядрено гориво, "Аккую" ще получи статут на ядрен обект, а Турция ще се превърне в страна, развиваща ядрена енергетика, отбелязва "Дейли сабах".

Преди събитието се очаква президентът Реджеп Тайип Ердоган да разговаря по телефона с руския си колега Владимир Путин, съобщи вчера говорителят на президента Ибрахим Калин.

"Преди церемонията (по доставката на гориво) в АЕЦ "Аккую" (президентът) Ердоган ще разговаря по телефона с руския президент Владимир Путин. Те планират да обсъдят ситуацията в Украйна, както и двустранните отношения", заяви Калън, цитиран от Анадолската агенция.

Путин планира да участва в церемонията дистанционно чрез видеовръзка, съобщи вчера говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

През 2010 г. Турция и Русия подписаха междуправителствено споразумение за изграждането на централата. "Аккую" ще се състои от четири реактора от поколение 3+, проектирани в Русия, с мощност 1200 мегавата (MW) всеки.

Основите на първия реактор бяха положени през април 2018 г., а изграждането на втория, третия и четвъртия блок започна съответно през юни 2020 г., март 2021 г. и юни 2022 г.

Останалите три блока трябва да започнат работа до края на 2026 г., с темп от един на година, за да може в крайна сметка общата им инсталирана мощност да достигне 4800 мегавата (MW).

След като бъде завършена, централата се очаква да произвежда 35 милиарда киловатчаса (kWh) електроенергия годишно и да задоволява около 10 на сто от нуждите на страната от електроенергия.

Според Росатом площадката на "Аккую" се намира в земетръсна зона от пета степен, считана за най-безопасния регион за земетресения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай