Голяма загуба! Отиде си легенда на киното

Оставил огромна диря през годините

Голяма загуба! Отиде си легенда на киното | StandartNews.com

Режисьорът Карлос Саура, който след десетилетия на фашистка диктатура на генерал Франко възроди испанското художествено кино и доведе до световния му възход със страстните си хореографски драми за фламенко, почина на 91 години, предаде Ройтерс.

Испанската академия за кинематографични изкуства и науки съобщи, че Саура - „една от основните фигури в историята на испанското кино“, е починал у дома си, заобиколен от близките си. Той трябваше да получи почетната награда „Гоя“ на академията по време на церемония по връчването на годишните награди тази събота.

Макар критиците да го сравняват с шведския му колега Ингмар Бергман заради сходната им обсесия към сънищата, символизма и смъртта, Саура борави с изконно испански теми с чести препратки към Гражданската война от 1936-39 г. и последвалото управление на генерал Франсиско Франко, приключило през 1975 г.

Филмите му се радват на голяма популярност у дома, но именно „Кармен“ от 1983 г. - драма в драмата, включваща танцова трупа и свободно базирана на операта на Жорж Бизе, му носи световен търговски успех.

Саура получава широка международна известност за първи път с „Да отгледаш гарвани“ през 1977 г., символично третиране на смъртта и испанското общество, видяно през очите на едно момиченце и с участието на неговата муза и законна съпруга Джералдин Чаплин в ролята на неговата майка.

Саура, чиито филми споделят общата тема за разрушителната, обсебваща любов, се жени три пъти и живее с Джералдин в продължение на 13 години.

Тя работи по няколко сценария с него и се снима в половината от филмите му до раздялата им през 1979 г.

Радващ се на възхищение от страна на американския режисьор Стенли Кубрик, Саура не спестява критиката си към буржоазната култура и често прибягва до фантастични елементи и препратки към творчеството на сюрреалиста Луис Бунюел, също родом от провинция Арагон и негов близък приятел.

Вглъбен в себе си, с характерните си очила, Саура култивира присъщата си херметичност, като се интересува повече от себеизразяването, отколкото от приходите от филмите си.

Един критик веднъж отбеляза, че Карлос прилича повече на студент от семинарията, отколкото на човек от лъскавия филмов свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай