Събота,

Голяма трагедия! Кръцват алъш-вериша с българите в Одрин

От: Иван Ангелов -
6900
Голяма трагедия! Кръцват алъш-вериша с българите в Одрин
A
A
A

През последните седмици Одрин  е сред градовете в Турция с най-голямо увеличение в разпространението на епидемията от Ковид-19. Поради тази причина граничещият с България и Гърция град е включен в червената зона в страната си.

По данни на турското здравно министерство през седмицата 11-17 юли в държавата са регистрирани 226 532 случая на Ковид-19, с 96 жертви за същия период.

Според одринските здравни власти нарастването на случаите се дължи на факта, че с настъпването на лятото у хората е настъпило успокоение и са започнали масови събирания на хора на сватби и увеселения, на които епидемиологичните мерки не се спазват. Прогнозира се, че ако се продължава така, през есента ситуацията ще се влоши още повече.

Положението тревожи местното население и най-вече търговците, които се опасяват, че "алъш-веришът" ще спре.

Търговията в Одрин в голяма степен зависи от българските граждани, които в почивните дни масово пазаруват там, заради по-високите цени на стоките в България.

По време на локдауна, заради който българите престанаха да идват, търговията буквално спря, а одринските търговци понесоха големи икономически загуби.

Сега се опасяват ситуацията да не се повтори. Търговците настояват за затягане на мерките във връзка с пандемията - задължително носене на маски, дистанция, ваксиниране, пише в. "Миллиет".


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички