Голяма трагедия! Кръцват алъш-вериша с българите в Одрин

Положението тревожи местното население и най-вече търговците

Голяма трагедия! Кръцват алъш-вериша с българите в Одрин | StandartNews.com

През последните седмици Одрин  е сред градовете в Турция с най-голямо увеличение в разпространението на епидемията от Ковид-19. Поради тази причина граничещият с България и Гърция град е включен в червената зона в страната си.

По данни на турското здравно министерство през седмицата 11-17 юли в държавата са регистрирани 226 532 случая на Ковид-19, с 96 жертви за същия период.

Според одринските здравни власти нарастването на случаите се дължи на факта, че с настъпването на лятото у хората е настъпило успокоение и са започнали масови събирания на хора на сватби и увеселения, на които епидемиологичните мерки не се спазват. Прогнозира се, че ако се продължава така, през есента ситуацията ще се влоши още повече.

Положението тревожи местното население и най-вече търговците, които се опасяват, че "алъш-веришът" ще спре.

Търговията в Одрин в голяма степен зависи от българските граждани, които в почивните дни масово пазаруват там, заради по-високите цени на стоките в България.

По време на локдауна, заради който българите престанаха да идват, търговията буквално спря, а одринските търговци понесоха големи икономически загуби.

Сега се опасяват ситуацията да не се повтори. Търговците настояват за затягане на мерките във връзка с пандемията - задължително носене на маски, дистанция, ваксиниране, пише в. "Миллиет".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай