Голяма новина за петрола, какво става

Перспективите за петролното търсене продължават да се влошават

Голяма новина за петрола, какво става | StandartNews.com

В сряда петролът поевтинява рязко за втора поредна сесия от началото на новата година с оглед на опасения относно по-слабо търсене поради състоянието на световната икономика, по-мекото зимно време и нарастващите случаи на коронавирус в Китай.

През обедната европейска търговия фючърсите на петрол Брент се понижават с 2,6% малко под 80 долара за барел, а фючърсите на американския лек суров петрол WTI - с 2,45% към 75 долара за барел.

По време на вчерашната първа за годината търговия петролните фючърси поевтиняха с над 4%, отбелязвайки най-солиден дневен спад от ноември 2022 г. насам.

Увеличаващият се брой на смъртните случаи в Китай в резултат на бързото облекчаване на мерките за ограничаване на разпространението на коронавируса препълва крематориумите в страната и има предупреждения за повече жертви в навечерието на Лунната Нова година, съобщава Блумбърг, предава БНР.

В същото време температурите в САЩ и Европа са над средните за този период от зимата в Северното полукълбо, което пък намаляват страховете от енергийна криза в резултат на недостиг на горива.

Предупрежденията, че предстои рецесия в САЩ и Европа, както и растящите случаи на Covid-19 в Китай продължават да влошават перспективите за петролното търсене.

"Вероятността, че икономическата активност и търсенето на петрол от най-големия вносител в света (Китай) ще продължават да отслабват, докато страната се учи да живее с вируса Covid-19", отбеляза пред Блумбърг Стивън Бренок, анализатор в PVM Oil Associates, като добави: "И не само Китай страда от икономическо неразположение".

Вълната от инфекции и нарастващият брой на смъртните случаи в Китай навредиха на краткосрочната перспектива за търсенето от страна на втората по големина икономика в света, което накара китайските управляващи да увеличат квотите за износ на рафинирани петролни продукти през първите месеци на 2023 г.

Инвеститорите обаче остават предпазливи по отношение на ответните действия от страна на Русия, след като тя забрани (от 5-и февруари) износа на петрол за чуждестранни купувачи, които приеха ценовия таван на Г-7 за руския петрол по море, както и по отношение на перспективата за по-нататъшно съкращаване на производството от формата "ОПЕК +".

Най-големият износител на петрол - Саудитска Арабия може допълнително да намали цените на своя арабски лек суров петрол за Азия през февруари, след като те бяха определени на 10-месечно дъно за този месец, тъй като опасенията за свръхпредлагане продължават да натежават на петролния пазар.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай