Голяма новина! Ердоган подписа за Швеция в НАТО

Какво каза президентът

Голяма новина! Ердоган подписа за Швеция в НАТО | StandartNews.com

Ратификация за присъединяване на Швеция към НАТО подписа президентът на Турция, Реджеп Тайип Ердоган.

Решението беше публикувано в турския Държавен вестник, финализирайки ратификацията, която приближава необвързаната преди това страна една стъпка по-близо до членство във военния съюз, предаде БГНЕС.

Tурският парламент ратифицира кандидатурата на Швеция на 23 януари, премахвайки основното препятствие пред разширяването на западния алианс след 20 месеца забавяне.

Решението беше одобрено от управляващата "Партия на справедливостта и развитието" (ПСР), "Партията на националистическото действие" (ПНД) и опозиционната Републиканска народна партия (РНП). Националистически и леви партии в опозиция гласуваха против.

Зелената светлина, дадена от Турция, оставя Унгария като последния участник в процеса на присъединяване, който Швеция и Финландия, придържащи се от десетилетия към военен неутралитет, започнаха в отговор на нахлуването на Русия в Украйна преди близо две години.

Финландия стана 31-вата страна в алианса през април миналата година.

Шведският министър-председател Улф Кристерсон заяви днес, че е готов да се срещне с унгарския си колега Виктор Орбан, за да помогне да се проправи пътят за бързото одобрение на кандидатурата от страна на Будапеща.

Удовлетворяването на молбите за членство в НАТО изискват единодушна ратификация от всички членове на алианса.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай