Събота,

Голяма драма с Навални. Защо слабее?

От: СТАНДАРТ -
1516
Голяма драма с Навални. Защо слабее?
A
A
A

Алексей Навални, най-известният опозиционен лидер в Русия, страда от неизвестно заболяване, което може би е симптом на бавно отравяне, тъй като е свалил осем килограма само за две седмици, каза неговата говорителка Кира Ярмиш, цитирана от Ройтерс.

Не изключваме, че Алексей Навални може да е отровен и да умира бавно, за да не привлича много внимание, заяви Ярмиш в публикация в "Туитър". Тя допълни, че той е държан в килия в затвора и изпитва остри болки, без да получава медицинска помощ, пише БТА.

Бивш адвокат, който стана известен преди повече от десетилетие, след като осмя елита около президента Владимир Путин и изказа твърдения за корупция в огромни размери, отдавна прогнозира, че Русия може да бъде изправена пред големи политически сътресения, отбелязва Ройтерс.

През 2020 г. Навални оцеля след очевиден опит за отравяне по време на полет в Сибир с, както установиха тестове в западни лаборатории, нервнопаралитично вещество. Руските власти отрекоха да са се опитали да го убият.

Навални се лекува от това отравяне в Германия, но през 2021 г. доброволно се върна в Русия, където бе арестуван още при пристигането си и осъден на затвор по дело за измама, което той определя като политически мотивирано, припомня Ройтерс.

Ярмиш заяви, че заради мистериозното заболяване на руския опозиционер е била извикана спешна помощ през нощта на петък срещу събота в строго охраняваната наказателна колония "ИК-6" в Мелехово, на около 250 километра източно от Москва, където е държан той.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com