Голяма драма с канцлера на Австрия. Какво се случва

Себастиян Курц е разследван за корупция

Голяма драма с канцлера на Австрия. Какво се случва | StandartNews.com

Австрийският канцлер Себастиан Курц е разследван заради твърдения, че държавни пари са били използвани в корупционна сделка, за да се осигури положително отразяване в таблоиден вестник, съобщиха прокурорите.

Те заявиха, че "Курц и девет други заподозрени, както и три организации" се разследват по различни корупционни престъпления, свързани с аферата.

БГНЕС припомня, че управляващата Австрийска народна партия (АНП) съобщи по-рано днес, че сутринта е била обект на обиски от страна на прокуратурата, а местните медии съобщиха, че сред претърсените офиси са били и тези в канцлерството.

Заместник-генералният секретар на АНП Габи Шварц потвърди действията на прокурорите, но не потвърди кой е разследван, като каза само, че обиските са били "за показ" и че "обвиненията са изградени върху събития, които датират отпреди пет години".

Курц започна втория си мандат като канцлер през януари 2020 г. начело на коалиция със Зелената партия. Предишното му правителство, коалиция с крайнодясната Партия на свободата (ПС), се разпадна през май 2019 г. заради т.нар. корупционен скандал "Ибиса-гейт".

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай