Голяма драма с Италия. Загуби най-милото си

Счупи се токът на Ботуша

Голяма драма с Италия. Загуби най-милото си | StandartNews.com

Голяма драма преживяват италианците, след като загубиха най-милото си – токът на Ботуша. Природни катаклизми промениха географията на страната.

Италия се е скъсила с един метър. В резултат на продължителното лошо време и силното морско вълнение, се е откъснала скала в най-южната ѝ точка при Санта Мария ди Леука – област Пулия.

Токът на италианския Ботуш в най-южната му точка, известен като Finibus Terrae – Краят на Земята, вече не е същият – "Счупи се", е описанието на медиите, предаде БНР.

От носа Пунта Ристола се е откъснала скала. По този начин Италия се е скъсила с един метър. Предполага се, че за това е допринесъл и удар от платноходка, блъснала се в скалата точно там.

В бреговата охрана не е имало сигнал за бедстващ плавателен съд. При проверката на властите, се оказал празен. Поради щетите от удара в рифа платноходката е потънала.

Токът на италианския Ботуш е дълъг около 120 км, широк 50 км, върхът му е скалиста "дантела". Прекрасната панорама създава усещането, че това наистина е Finibus Terrae.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай