Голям успех! Контраофанзивата на Украйна

Какво се случва в страната

Голям успех! Контраофанзивата на Украйна | StandartNews.com

Войските на Украйна започнаха да си възвръщат територии, които са близо до града  Бахмут в Източна Украйна, съобщават от Киев. Общо украинската армия си е възвърнала 40 кв. км от началото на контраофанзивата преди десет седмици.

Ожесточени сражения има и в районите на Купянск и Лиман в Харковска и Луганска област. В южната част на Донецка област украинските военни са си върнали село Урошайне, съобщава заместник-министърът на отбраната на Украйна Хана Маляр. Тази информация беше потвърдена и от руски наблюдатели. В близкото село Старомайорске също продължават да се водят сражения, макар селището да беше освободено от украинските сили преди две седмици.

Заместник-министърът на отбраната също така потвърди, че украински части напредват по окупирания от Русия бряг на река Днепър в Херсонска област. Тя обаче уточни, че те все още не са се установили там. 

"За да се установиш, трябва да изместиш врага, да разчистиш територията", каза Маляр.

По-рано украински медии разпространиха видеоклип, на който предполагаемо се вижда руски военен, пленен по време на украинското настъпление. Във видеото се чува как руският военен съобщава на украинците къде са разположени отбранителните позиции на Москва. В провежданата в момента контраофанзива украинците многократно се натъкват на минни полета, противотанкови окопи и други препятствия, както и на многопластовите отбранителни съоръжения на руснаците

Според украинския министър на отбраната Олексий Ресников руските отбранителни линии понякога са толкова гъсто минирани, че в някои части на фронта има до пет мини на кв м. По думите на Ресников, който говори пред британския "Гардиън", минните полета се простират на стотици километри. Това е и една от основните пречки пред разгръщането на украинското контранастъпление, пише DW.

Съобщава се, че руската армия е атакувала Одеса с 15 дрона и е изстреляла още осем ракети "Калибър" от позициите си в Черно море. Всички те са били прихванати, съобщава губернаторът Олех Кипер. Точната информация за нападенията засега не може да бъде проверена от независими източници.

Русия блокира износа на украинско зърно от Одеса и другите пристанища от средата на юли. Оттогава пристанищният град е обстрелван неколкократно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай