Голям удар за Путин! Как го нарани Япония

Във връзка с погребението на Шиндзо Абе

Голям удар за Путин! Как го нарани Япония | StandartNews.com

Япония няма да покани руския президент Владимир Путин на държавното погребение на бившия премиер Шиндзо Абе, което ще се проведе в края на септември 2022 г., съобщи вестник The Mainichi, позовавайки се на правителствени източници.

Това се дължи главно на факта, че като част от санкциите, наложени заради ситуацията около Украйна, Япония забрани влизането на представители на руското ръководство. По време на премиерството си Абе разви топли приятелски отношения с Путин. Общо двамата са се срещали 27 пъти, обръщали са се на "ти".

Руският външен министър Сергей Лавров през 2020 г. - вече след като Абе напусна поста министър-председател - каза, че отношенията между двамата лидери "са били наистина приятелски, взаимно уважителни и базирани на лична симпатия".

Японското правителство преди това одобри решение за организиране на държавно погребение на 27 септември на Абе, който загина при атаката на 8 юли. Церемонията, на която се очаква да присъстват голям брой чуждестранни делегации, включително на ниво държавни глави, ще се проведе в Будокан (Залата за бойни изкуства) в Токио, близо до Императорския дворец.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай