Голям интерес към програмата на опозицията в Турция, какво предлагат

Критичен въпрос за Националния алианс е свързан с връщането на сирийските бежанци

Голям интерес към програмата на опозицията в Турция, какво предлагат | StandartNews.com

Програмата под формата на меморандум на опозиционния Национален алианс, която се очакваше с интерес и бе представена вчера в Анкара, получи широк отзвук. Алиансът се ангажира, ако спечели изборите през май, да върне страната към парламентарно управление с президент, който има представителна роля с право на един седемгодишен мандат, предаде БТА.

Преди няколко дни "шесторната маса", както се наричаше неформалната коалиция от шест турски партии, опоненти на президента Ердоган: основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) на Кемал Кълъчдароглу, "Добра партия" на Мерал Акшенер, Партията за демокрация и напредък на Али Бабаджан, Партията на бъдещето на Ахмет Давутоглу, Демократическата партия на Гюлтекин Уйсал и Партията на щастието на Темел Карамоллаоглу, обяви новото си име - Национален алианс.

Лидерите обявиха, че целта на Националния алианс е, след като спечели изборите на 14 май, да върне страната към парламентарно управление. А президентът да има представителна роля и право на един седемгодишен мандат, отбелязва Хаберлер.

"Рецепта за спасение от кризата" - така бе определен документът, изготвен със съгласието на шестимата опозиционни лидери. Всеки един от тях е поставил подписа си под общата програма. Тя съдържа 240 страници с общо 2300 цели. Въпреки че в текста има много обещания за младите хора и жените, фрапираща подробност е, че възстановяването на Истанбулската конвенция, която бе анулирана от президента Ердоган, не е сред обещанията, посочва Интернетхабер.

На този казус акцентира и СиЕнЕн-Тюрк. Медията посочва, че причината е отказът на Партията на щастието, която е опозиционна, но и проислямистка. Лидерът Темел Карамоллаогу е поставил условие въпросът за Истанбулската конвенция да не бъде включен в общия документ. Казусът в крайна сметка е бил решен с отстъпка от страна на лидерите на НРП и "Добра партия" - Кълъчдарогу и Акшенер, които се застъпваха за възстановяването на Истанбулската конвенция.

Т24 отбелязва, че един от критичните въпроси за опозиционния Национален алианс е свързан с връщането на сирийските бежанци.

В документа страните обещават, че ще бъдат сключени споразумения за обратно приемане с държавите, които са източник на незаконна миграция, както и че ще се увеличи броят и капацитетът на центровете за връщане. "Няма да позволим на бежанците да достигнат неконтролирани концентрации или гетоизация на базата на квартали, области и провинции. Ние ще гарантираме, че сирийците под временна закрила се завръщат в своята страна възможно най-скоро в безопасност и в съответствие с нашето вътрешно и международно законодателство”, посочва медията, позовавайки се на програмата на Националния алианс.

Вестник "Дувар" акцентира на залегналия в документа текст за преминаване към парламентарна система, 3-процентов изборен праг за представителство в парламента, както и забраната на политическите партии да става само с решение на парламента.  

Сред най-коментираните в социалните медии обещания, залегнали в документа на опозиционните партии, е борбата срещу корупцията; продажбата на част от президентските самолети; премахване на голяма част от президентските служби; връщане на контрабандно изнесените в чужбина активи; отмяна на канал Истанбул; отваряне на летище Ататюрк; отмяна на системата за защитени депозити във валута; премахване на Съвета за висше образование и автономия на университетите; президентството да се върне в стария дворец Чанкая.

В изявление на прокюрдската Партия на демократичните народи, която се счита, че ще бъде в ключова позиция на изборите на 14 май, меморандумът на Националния алианс се оценява като „реставрационен проект“.

В отзивите преобладава очакването, че опозицията ще обяви своя кандидат за президент на 13 февруари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай