Големи очаквания към Г-20. Путин и Си решават съдбата на форума

Защо двамата лидери отсъстват

Големи очаквания към Г-20. Путин и Си решават съдбата на форума | StandartNews.com

Китайският президент Си Цзинпин и на руския му колега Владимир Путин пропуснаха  срещата на върха на Г-20 в Делхи през тази седмица. Тяхното решение  не е необичайно и няма нищо общо с Индия, заяви индийският външен министър Субрахманям Джайшанкар, цитиран от Ройтерс.

Шерпите на държавите от групата в момента водят преговори  за постигането на консенсус и написване на заключителната декларация на форума, който ще се състои на 9 и 10 септември, посочи в той в интервю.

"Не, не смятам, че има нещо общо с Индия", каза Джайшанкар пред индийската новинарска агенция АНИ, от която Ройтерс притежава миноритарен дял. Той заяви това в отговор на въпрос дали Путин и Си не са решили да пропуснат форума, защото са огорчени от Индия.

"Според мен каквото и решение да вземат, те си знаят най-добре. Но изобщо не виждам нещата така, както ги поставяте", каза индийският външен министър.

Помолен да коментира дали отсъствието им ще попречи на изграждането на консенсус и изработването на заключиелна декларация от срещата, Джайшанкар заяви: "В момента преговаряме. Обратното броене не започна от вчера."

Очакванията към Г-20 обаче са "много големи", а Делхи е поставен в предизвикателствата на усложнената  международна обстановка, когато светът е изправен пред негативните последствия от пандемия, конфликт, климатични промени, дългове и политика, смята той.

Г-20 включва 20-те най-големи световни икономики, а целта на лидерите им е да намерят решение на едни от най-острите международни проблеми, но геополитическото разделение заради войната в Украйна поставя под въпрос постигането на какъвто и да било напредък, отбелязва Ройтерс.

В условията на подобна поляризация отсъствието на Путин и Си означава, че трудно ще се стигне до консенсусна лидерска декларация от срещата, смятат анализатори и представители на правителства, пише БТА

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай