Глупав журналист направи скандал! С кого сравни България

Направи паралел с отношението на Русия към Украйна

Глупав журналист направи скандал! С кого сравни България | StandartNews.com

Посланикът на ЕС в Република Северна Македония Дейвид Гиър отхвърли днес сравнение на отношенията между Русия и Украйна с отношенията между България и Северна Македония, предаде МИА.

На съвместна пресконференция с френския посланик Сирил Бомгартнер представителят на ЕС коментира въпрос на журналист. Той сравнява условията, които руският президент Владимир Путин поставя на Украйна с тези, които България поставя на Северна Македония в историческия контекст на определянето на нациите.

Гиър каза, че ЕС изцяло отхвърля това сравнение между двете ситуации, които според него са напълно различни.

"Действията на Русия са осъдени от Общото събрание на ООН и това са две различни ситуации. Изцяло отхвърлям правенето на паралели между отношенията на Русия и Украйна с отношенията между България и Северна Македония.

В Украйна има бомбардирани градове от руската армия, има нападение върху суверенна държава, чиято територия е поставена под въпрос", каза Гиър.

Посланикът на ЕС изтъкна, че в двустранните отношения между Скопие и София има няколко спорни теми, но, както каза той, България беше първата страна, която призна независимостта на Северна Македония и продължава да подкрепя нейната цялост и суверенитет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай