Неделя,

Гласуват днес част от сделката на Мей за Брекзит

От: Редактори -
Гласуват днес част от сделката на Мей за Брекзит
A
A
A

Председателят на Камарата на общините на британския парламент Джон Беркоу даде зелена светлина за трето гласуване по сделката на Тереза Мей за Брекзит, която тя договори през ноември в Брюксел с ЕС, предадоха световните агенции.  Вотът ще е утре.

"Предложението на правителството на Мей за трети вот по сделката е ново и съществено различно", заяви Беркоу, който миналата седмица отхвърли искането на кабинета за трети парламентарен вот с мотива, че британските депутати не могат да гласуват отново по нещо, което вече са отхвърлили.

Сега според предложението на правителството на гласуване днес ще бъде подложена част от сделката за Брекзит, а именно Договорът за излизане от ЕС. Няма да се гласува по Политическата декларация за бъдещите отношения с ЕС, съгласно предложението на правителството.

Британските депутати на два пъти вече отхвърлиха цялостната сделка на Мей за Брекзит, съставена от два елемента - Договор за излизане от ЕС и Политическа декларация за бъдещите отношения.  Договорът за излизане дефинира условията на раздялата на Обединеното кралство с ЕС. Политическата декларация дефинира дългосрочните отношения, към които ще се стремят двете разделили се страни.

Ако утре правителството спечели вота, се смята, че така то ще удовлетвори условията, поставени от ЕС за отлагане на датата за Брекзит до 22 май, отбелязва Ройтерс. Тези условия бяха установени на европейската среща на върха на 21 март.

Но днешното одобрение на Договора за излизане не означава, че парламентът е изпълнил критериите за официална ратификация на сделката за Брекзит. Критериите биха били изпълнени, ако парламентът одобри и двата елемента на сделката. Това означава, че ще има отделен вот в бъдеще.

Консерваторите на Мей нямат мнозинство в 650-местната Камара на общините. Те разчитат на 10 депутати от Демократичната юнионистка партия, които подкрепят тяхното правителство. Цялостната сделка за Брекзит беше отхвърлена първо на 15 януари с рекордно мнозинство от 230 гласа. На 12 март тя беше отхвърлена отново с мнозинство от 149 гласа.

За да не се повторят нещата от 12 март, ще трябва най-малко 75 депутати да променят мнението си.  Демократичните юнионисти и няколко твърдолинейни пробрекзит консерватори, които се противопоставят на части от договора за излизане от ЕС, вече казаха, че ще продължават да гласуват срещу сделката.

Но успехът на вота утре зависи до каква степен Мей ще успее да намали размерите на бунта в нейната собствена партия и колко депутати от опозиционната Лейбъристка партия тя би могла да спечели на своя страна.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички