Германски атентатори получавали инструкции в чата

Германски атентатори получавали инструкции в чата | StandartNews.com

Мъжете, извършили терористични нападения в германските градове Вюрцбург и Ансбах миналия месец, са получавали инструкции за тях от членове на „Ислямска държава" по интернет. Разследващите са разкрили кореспонденция на нападателите с лица, базирани в Саудитска Арабия.

Сириецът Мохамед Далил, който се взриви в ресторант в Ансбах, след като не бе допуснат на музикален фестивал на 24 юли, е оглеждал мястото преди нападението. Той изпратил на своя наставник видеоклип и съобщение „След няколко дни тук ще бъде пълно с хора". Отговорът бил „Убий ги всички!". Сириецът е трябвало да постави раницата с експлозиви сред публиката и да я взриви от разстояние. Това, че не е допуснат, обърква плановете. "Забрави празника и иди в ресторанта", нарежда наставникът му.

Подобна кореспонденция има и мъжът, който нападна с брадва пътниците във влака във Вюрцбург. Четири дни след атентата в Ница непознатият го съветва да извърши нападението с автомобил и че след това "Ислямска държава" ще поеме отговорност. 17-годишният обяснява, че не може да шофира, но ще атакува с брадва.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай