Германия създава комисия за защита от имигранти

Германия създава комисия за защита от имигранти | StandartNews.com

Берлин. Канцлерът на Германия Ангела Меркел и лидерът на социалдемократите Зигмар Габриел са се договорили на следващото заседание на правителството в сряда да бъде създадена специална комисия, която да предложи мерки за защита на германската социална система от  евентуални злоупотреби след отварянето на трудовия пазар в Германия.

Специалната комисия ще бъде на ниво държавни секретари и тя ще анализира ситуацията. Така дискусията в рамките на правителствената коалиция, която заплашваше да излезе извън контрол, бе вкарана в нормалното русло на дневния ред.

Специалисти ще проучат спешно възможностите за законодателни промени, възпрепятстващи присъствието на хора в страната, които биха спекулирали със социалната система. Говорителят на Меркел Георг Щрайтер отбеляза, че Германия държи на свободното движение на работна ръка в ЕС и Германия е една от най-облагодетелстваните от това страни.

Заместник-министрите на външните работи, на вътрешните работи и на труда ще проучат "дали министерствата би трябвало да вземат оперативни мерки срещу злоупотребите със социалните придобивки", каза Щрайтер. Той отрече дясноцентристкият ХСС да е в конфликт с лявоцентристката социалдемократическа партия по въпроса.

В същото време обаче остри критики предизвикаха последните изявления на политици от десния спектър, особено предложението на християндемократическия евродепутат Елмар Брок за взимане на пръстови отпечатъци от нарушителите българи и румънци, които злоупотребяват със социални помощи с цел недопускането им повече на германска територия, предаде БНР.

Според социалдемократа Ралф Щегнер подобни идеи са абсурдни, а колегата на Брок по партия Армин Лашет критикува също изявлението на Брок с думите, че подобни мерки не отговарят на ценностите на обединена Европа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай