Германия спори за по-строги мерки срещу COVID-19

Прокурори разследват около 20 000 случая на престъпления, свързани с коронавируса

Германия спори за по-строги мерки срещу COVID-19 | StandartNews.com
  • Прокурори разследват около 20 000 случая на престъпления, свързани с коронавируса

За последното денонощие в Германия бяха регистрирани нови 10 864 заразени с коронавируса, с което обшият им брой в страната достигна 929 133, сочат данни на института за инфекциозни болести "Роберт Кох", цитирани от Ройтерс.

Починалите за деня са 90, или общо от началото на пандемията - 14 112.

Междувременно продължават обсъжданията между шефовете на 16-те германски провинции за постигане на обща позиция с какви мерки да продължи борбата срещу COVID-19, предаде ДПА. Те трябва да преодолеят разногласията си преди консултациите с канцлерката Ангела Меркел, планирани за сряда.

Кметът на Берлин Михел Мюлер, който в момента оглавява групата на регионалните премиери, обяви вчера, че въведената в началото на месеца карантина ще бъде продължена и след края на ноември. "Ние се съгласихме, че вече е постигнато много в битката (срещу вируса), но то не е достатъчно. При това положение е немислимо да да се отказваме от мерките, за които вече сме се разбрали," заяви той за ДПА.

Мерките, които трябваше да траят до края на месеца, включват затваряне на ресторанти и барове, театри, музеи и плувни басейни, както и ограничение на социалните контакти.

На видеоконференцията миналия понеделник, която трябваше да обсъди резултатите от първите две седмици на мерките, премиерите на провинциите не успяха да се договорят за въвеждането на нови ограничения, въпреки настояванията на федералното правителство за това. Провинциите поискаха всяка от тях да разработва своя собствена стратегия.

Меркел вече е подготвила продължаването и разширяването на частичния локдаун и вчера заяви, че са необходими допълнителни ограничения, но засега не казва какви.

Вестник "Ди Велт", цитиран от ДПА, съобщи още, че в момента прокурори в Германия разследват около 20 000 случая на престъпления, свързани с коронавируса.

Става дума за бум на престъпления, свързани с фалшиви маски, разпространение на дезинформация по интернет, фалшиви искания от фондовете за борбата срещу Ковид-19, лечение с фалшиви лекарства, заяви Свен Ребен - председател на Германската асоциация на съдиите пред вестника.

Според него разследването ще продължи и през първите месеци на следващата година, за да се разнищят всички аспекти на тези криминални действия. Само в най-голямата провинция Северен Рейн-Вестфалия се водят около 7500 разследвания по съмнения за измами със субсидии и други порочни практики, посочва вестникът. В столицата Берлин се водят 4500 такива разследвания, а в Бавария - 2200. От март досега вече 6000 разследвания са стигнали до съд.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай