Германия се скара на САЩ. Да не станем жертви на дезинформация!

Берлин призова „да не се правят предположения“ за решенията на Москва

Германия се скара на САЩ. Да не станем жертви на дезинформация! | StandartNews.com

Председателстващата организацията Г-7 Германия се разграничи днес от убеждението на САЩ, че Русия е решила да нападне Украйна и атаката скоро предстои. Официален Берлин призова „да не се правят предположения“ за решенията на Москва, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

„В кризисни ситуации най-лошото е да правиш предположения или да се опитваш да отгатнеш“ какво ще се случи, заяви външната министърка на Германия Аналена Бербок (на снимката) в края на срещата на Г-7. „Важно е да се види по-отблизо ситуацията на терена", добави тя.

Бербок се показа далеч не толкова категорична по повод евентуално скорошно руско нападение, което прогнозира Вашингтон предния ден. „Не знаем дали има вече решение за атака, но заплахата за Украйна е съвсем реална“, посочи тя.

В отговор на въпроси за твърденията на САЩ министърката каза: „Виждаме, че има различни сценарии, че се очертават различни сценарии, че съществуват разработки“. „Готови сме да посрещнем всяка ситуация. Същевременно правим всичко, за да не се случи тази ситуация“, обясни тя.

„Преди всичко трябва да внимаваме да не станем жертви на прицелна дезинформация“, предупреди германската държавничка.

По време на срещата си външните министри от Г-7 изразиха солидарност с Украйна и се разбраха да поддържат контакти във връзка с тази тема, посочи тя, цитирана от ТАСС.

Министрите потвърдиха, че ако нападне Украйна, Русия ще плати висока цена, съобщи пред журналисти японският първи дипломат Йошимаса Хаяши.

Германското външно министерство прикани днес гражданите на страната "спешно" да напуснат Украйна поради риска от въоръжен конфликт в тази държава, предаде по-късно АФП. Същия призив отправи към французите дипломацията в Париж.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай