Германия отбелязва 31 г от падането на Стената

Това дава старт на рухването на Желязната завеса

Германия отбелязва 31 г от падането на Стената | StandartNews.com

Германия отбелязва днес 31-а години от падането на Берлинската стена. Във вечерта на 9-ти ноември 1989 година отпада забраната за преминаване на границата между Източен и Западен Берлин.

12-ти август 1961 година. На Бранденбургската врата има проверки, но минаването все още е възможно. Около два часа през нощта полицаи запречват всички входове и изходи към Западен Берлин и така започват 28 години разделение и преследване.

„Чекпойнт Чарли” е бил един от граничните пунктове от Източен към Западен Берлин. Към днешна дата за много е една от най-популярните туристически атракции. За други – лична история от Западен Берлин.

„През 1962 година моят покоен съпруг, Райнър Хилдебранд основа музея. Откакто той почина, го ръководя сама. Преди това бяхме заедно”, каза Александра Хилдебранд – директор на музея „Чекпойнт Чарли”.

През вече зазидан прозорец семейството можело да наблюдава границата – как и кого проверяват, за да могат да помагат на тези, които искат да избягат.

„Тук сме изложили една кола, с която е успяла да избяга една жена. Тя е била в седалката – издълбана, а тялото й е било покрито с черно одеяло, за да не си личи. Помощникът за бягството от Западен Берлин е карал. Никой не е подозирал, че в тази празна седалка има човек”, разказа още Хилдебранд.

Падането на Берлинската стен дава началото на рухването на т. нар. "Желязна завеса", разделяла Западна и Източна Европа в продължение на 44 години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай