ГЕРБ-СДС с предупреждение за "черни списъци" в Сърбия

Евродепутати от ГЕРБ-СДС изпратиха писмо до европейски лидери

ГЕРБ-СДС с предупреждение за "черни списъци" в Сърбия | StandartNews.com

Европейски лидери бяха предупредени от евродепутати от ГЕРБ-СДС за наличието в Сърбия на потенциални "черни списъци" на книги и за възпрепятстването на сръбски гражданин с българско самосъзнание да внесе на територията на страната книга на български поет, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

В писмо до докладчика на Европейския парламент за Сърбия Владимир Билчик, до председателите на Европейската комисия и Европейския съвет, до еврокомисаря по разширяването и други евродепутати, се разказва случая с председателя на неправителствената организация „Глас“ Александър Димитров. Той не беше допуснат да влезе в Сърбия с три екземпляра от книгата „Елегия за Краището. Съдбата на българите в Западните покрайнини“ на Едвин Сугарев, въпреки че няма забрана за внасяне на тази книга. Димитров прекарал пет часа на ГКПП „Рибарци – Олтоманци“, но не получил документ за задържането на книгите, припомнят от партията. 

„Самият аз съм написал увода за тази книга и знам, че в нея няма нищо провокативно. Книгата просто представя живота на хората в Босилеград и околностите през миналия век. Всъщност се фокусира върху критики към българските власти, а не към сръбските”, каза евродепутатът Андрей Ковачев, който е и член на Комисията по външни работи на Европейския парламент, цитиран в прессъобщението.

В писмото си евродепутатите от ГЕРБ-СДС подчертават, че е недопустимо за европейска държава в 21-ви век, още повече която кандидатства за членство в Европейския съюз, да се държи като тоталитарен режим от средата на 20-и век, информират от партията.

На 9 август Александър Димитров разказа по телефона за БТА, че часове сръбските гранични и митнически власти не го допускат да влезе на територията на Сърбия заради книги на български език, които носи в колата си. Не нарушавам закона и властите нямат никакъв аргумент да ме притесняват, каза още Димитров, който е стрингер на БТА в Босилеград, и заяви, че си знае правата, според които може да носи до три книги с едно заглавие през митницата. Вчера от МВнР обявиха, че посолството на България в Белград има указания за действие за случая, при който Александър Димитров беше задържан на сръбската граница. Същия ден посланик Петко Дойков връчи вербална нота на сръбската страна с искане за разяснения относно инцидента. От сръбска страна бе поет ангажимент за предоставяне на отговор възможно най-бързо, пише БТА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай