"Газпром" премина към авансово плащане за Украйна

"Газпром" премина към авансово плащане за Украйна | StandartNews.com

Москва. В 10 ч московско време (9 ч българско време) "Газпром" премина към система на авансово плащане след изтичането на ултиматума към Украйна. Това съобщиха световните агенции, позовавайки се на информация от компанията.

"Решението беше взето заради хронично неплащане от страна на "Нафтогаз Украйна". Просрочените задължения на компанията за доставения руски газ възлизат на 4,458 милиарда долара - 1,451 милиарда долара за периода ноември-декември 2013 г. и 3,007 милиарда долара за април-май 2014 г.", съобщават от компанията, цитирани от ИТАР-ТАСС.

Просрочените задължения на Украйна към Русия за доставките на природен газ възлизат на 4,458 милиарда долара. Украйна дължи 1,451 милиарда долара за ноември-декември 2013, а 3,007 милиарда долара – за април-май 2014.

„Газпром" е подал иск в международния арбитражен съд в Стокхолм срещу „Нафтогаз Украйна" за задължения в размер на 4.5 милиарда долара, предаде РИА Новости. Той е заради нанадлежното изпълнение от страна на „Нафтогаз Украйна" на ангажиментите по договора за доставка на природен газ, който бе сключен през 2009 година, както и заради дълг за доставения по договора природен газ и липсата на плащания за текущите доставки.

Природният газ за европейските потребители се доставя в пълен обем, каза официалният представител на „Газпром" Сергей Куприянов, цитиран от ИТАР-ТАСС.

ЕК е била уведомена за възможни прекъсвания в транзита на газ, в случай че „Нафтогаз Украйна" несанкционирано присвоява газ от транзитните потоци, пишат още от „Газпром". От компанията уточниха, че потенциални прекъсвания в транзита на газ за европейските потребители няма да има.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай