Газпром вкарва 10 млрд. долара в Иран, какво измисли Путин

Руският президент отива в Иран за среща с иранския и турския си колеги за Сирия

Газпром вкарва 10 млрд. долара в Иран, какво измисли Путин | StandartNews.com

Националната петролна компания на Иран (NIOC) и руската "Газпром" подписаха в Техеран меморандум за стратегическо сътрудничество, съобщи иранската информационна агенция Tasnim, като цитира изпълнителния директор на NIOC Мохсен Ходжастемер, пише dir.bg.

Той заяви, че иранската компания и "Газпром" ще работят заедно за разработването на газовото находище "Северен Парс" и на газовото находище край остров Киш. Руската страна ще инвестира в проекта 10 млрд. долара.

Ходжастемер обяви, че споразумението ще доведе до най-голямата чуждестранна инвестиция в историята на иранската петролна индустрия.

Той добави, че разработването на газовото находище Киш и разработването на газовото находище Северен Парс с инвестиция от 10 милиарда долара Русия към добива на газ в страната ще се добавят 100 милиона кубически метра на ден.

Руският президент Владимир Путин отива в Иран за среща на върха с иранския и турския си колеги за сирийския конфликт.

Трите страни си сътрудничат за намаляване на насилието в Сирия, въпреки че се на различна страна в конфликта. Русия и Иран са най-големите поддръжници на сирийския президент Башар Асад, а Турция подкрепя бунтовниците.

Това е първото посещение на руския лидер извън бившето съветско пространство, откакто Москва нахлу в Украйна.

Очертаващата се опасност от формиране на израелско-арабски блок в Близкия изток под егидата на САЩ може да промени баланса на силите в Близкия изток в ущърб на Иран. Това накара аятоласите в Иран да укрепят стратегическите отношения на Техеран с Кремъл. "Предвид динамиката в геополитическите отношения след избухването на войната в Украйна управляващият елит в Иран се опитва да си осигури подкрепата на Москва в противопоставянето си с Вашингтон и регионалните съюзници на САЩ", каза пред Ройтерс пожелал анонимност високопоставен ирански представител.

Като очевиден сигнал към Запада, че Русия желае да задълбочи двустранните отношения с антизападно настроения Иран Путин ще се срещне с най-могъщата личност в Ислямската република, върховния лидер аятолах Али Хаменей, и то само броени след като президентът на САЩ Джо Байдън посети Израел и Саудитска Арабия.

Визитата на Путин в Техеран се следи внимателно, тъй като руската инвазия в Украйна промени ситуацията на международните петролни пазари, но и с оглед на предупреждението на Вашингтон към Иран да се откаже от намерението си да достави на Русия няколкостотин дрона. Техеран отрече да продава безпилотни самолети на Москва с цел последващото им използване в Украйна.

Насърчен от високите цени на петрола заради конфликта в Украйна, Техеран залага и на това, че с подкрепата на Русия ще успее да принуди САЩ да направят отстъпки по въпроса за възобновяването на ядреното споразумение от 2015 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай