Газпром посече Германия, ярост в Берлин и Вашингтон

"Газпром" не даде никакъв срок, в който "Северен поток 1" ще заработи отново

Газпром посече Германия, ярост в Берлин и Вашингтон | StandartNews.com

Руският газов монополист "Газпром" обяви, че подаването на синьото гориво към балтийския газопровод "Северен поток 1" е било напълно преустановено до отстраняване на последиците от петролен теч, установен при рутинен сервиз на преносната мрежа, съобщава “Ройтерс”.

Обяснението е, че турбината не може да работи безопасно, е спряна и компресорната станция "Портовая", се казва в съобщението.  Това дойде часове преди обещаното пускане на газа по газопровода, който бе затворен в сряда за поредната профилактика.

В съобщението си "Газпром" не даде никакъв срок, в който "Северен поток 1" ще заработи отново.

Германското министерство на икономиката реагира на новината спокойно, като изтъкна, че газовите доставки не са застрашени, предаде ДПА.

"Ситуацията на газовия пазар е напрегната, но сигурността на доставките е гарантирана", заяви тази вечер говорителка на ведомството. Тя допълни, че през последните седмици Германия вече е видяла, че Русия е "ненадеждна" като доставчик на газ. Затова "продължихме твърдо и последователно с мерките за укрепване на независимостта ни от руския енергиен внос и в резултат на това сме по-добре подготвени, отколкото бяхме преди няколко месеца", обясни представителката на правителството.

Такава е и позицията на ръководителя на германската Федерална мрежова агенция: "Добре че Германия вече е по-добре подготвена, но сега всичко зависи от всички нас", написа Клаус Мюлер в "Туитър", цитиран от Ройтерс. Той призова съгражданите си и компаниите да ограничат консумацията на синьо гориво. "Поддържането на съответните нива на запаси и изискванията за съществени икономии придобиват все по-голямо значение", обясни той.

Москва използва енергията като средство за натиск върху Европа, коментира Белият дом отложеното възобновяване на подаването на синьо гориво по тръбопровода на "Газпром" "Северен поток 1", предаде Ройтерс.

"За съжаление, не е изненада, че Русия продължава да използва енергията като оръжие срещу европейските потребители", заяви говорител на Съвета за национална сигурност към Белия дом в отговор по имейла на запитване на Ройтерс за коментар.

Русия отложи планираното за днес възобновяване на газовите потоци по тръбопровода, с което задълбочи проблемите на Европа в подсигуряването на гориво за предстоящата зима, отбелязва Ройтерс.

Говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом добави, че САЩ и Европа си сътрудничат за гарантирането на достатъчни количества доставки на газ.

"В резултат на тези усилия европейските газохранилища ще бъдат напълнени до началото на критичния зимен отоплителен сезон", каза говорителят. "Тези усилия сами по себе си няма да бъдат достатъчни и затова ще продължим да работим заедно по отношение на обезпокоителната картина в енергийния сектор в Европа."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай