Гърция събира с реформи Е7,3 млрд.

Гърция събира с реформи Е7,3 млрд. | StandartNews.com

Списъкът с реформи, който трябваше да представи днес гръцкото правителство, ще позволи на Атина да получи приходи над 7 млрд. евро, включително от борбата срещу трафика и чрез облагане на олигарсите, пише германският "Билд".

Според вестника, който се позовава на източници, близки до гръцкото правителство, планът има за цел да се бори срещу трафика на горива и цигари, което ще позволи на Атина да събере съответно 1,5 млрд. и 800 млн. евро. Изпълнителната власт, поета от радикалната левица, планира да събере 2,5 млрд. от облагане на гръцките богаташи и олигарси и още толкова чрез събиране на данъчни задължения на физически лица и фирми, пише още "Билд". Като цяло, според информацията на вестника, Атина ще събере по тези начини около 7,3 млрд. приходи.

След трудни преговори в Брюксел правителството на Алексис Ципрас в петък накрая съгласува с кредиторите удължаване на финансовата помощ за Гърция до края на юни. Атина трябваше да представи до понеделник вечерта списък с реформи, за да бъде подкрепен компромисът от нейните партньори. Правителството се надява да бъде убедително с посочването на числа за борба срещу укриването на данъци и корупцията. Парламентите на няколко страни, сред които и Германия, трябва след това да одобрят, но преди 28 февруари, разширяването на плана за помощ за Гърция, който гръцкото правителство се надява да бъде последният. Днес по обед европейски източник съобщи, че списъкът с реформи вече е в Брюксел, но по-късно говорителката на ЕК Мина Андреева обяви, че документът не е получен.

В същото време еврокомисарят по икономическите и валутни въпроси Пиер Московиси заяви в интервю за френски телевизионен канал, че ЕС иска Гърция да остане в еврозоната и не обсъжда "план Б" за излизане на страната от валутния съюз. Забраних дори да бъде обсъждан такъв план, няма "план Б", ако има "план Б", това означава, че ние не вярваме вече на "план А", казва Московиси, цитиран от в. "Етнос".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай