Гърция постигна споразумение за нов заем

Гърция постигна споразумение за нов заем | StandartNews.com

Атина, Гърция и представителите на международните кредитори обявиха, че са успели да постигнат споразумение за мерките за възстановяване на гръцката икономика. В резултат на това на Атина ще бъдат отпуснати допьлнителни спасителни заеми в размер на 8,8 милиарда евро, предадоха световните агенции.


„Преговорите, които водим от месец март, приключиха успешно със споразумение", съобщи финансовият министър Янис Стурнарас по време на икономическа конференция.

Основните теми в преговорите с т.нар. тройка – ЕК, Европейската централна банка и Международния валутен фонд, бяха свързани с рекапитализацията на гръцки банки и планираните съкращения на служители в публичния сектор.
По данни на гръцките медии властите в Атина са се съгласили да съкратят 4000 държавни служители през текущата година и още 11 000 през 2014 година. Въпреки несъгласието на двете леви партии, които участват в коалицията, правителството на Самарас започва поетапно уволнения на служители в бюджетния сектор, за да намали разходите.

Под натиск от страна на кредиторите правителството активизира програмата по приватизация. В нея е включена и държавната фирма по Електроснабдяване, както и железниците. Синдикатите обявиха „война" на правителството и заплашват с поредица от стачки в двата сектора.

Задълбочилата се икономическа криза в Гьрция доведе до серия протести из страната през последните месеци, като демонстрациите срещу анти-кризисните мерки на правителството обикнивено завършваха с арести и нанесени щети по публични сгради. Очаква се подписаното днес споразумение да доведе до нови протести.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай