Гърция може да поиска още 10 млрд. евро

Меркел се опасява от "ефект на доминото"

Гърция може да поиска още 10 млрд. евро | StandartNews.com

Атина. Евентуалната нова помощна програма за Гърция да е "от порядъка" на 10 милиарда евро, обяви финансовият министър на страната Янис Стурнарас след преговорите с представители на Европейската централна банка.

Сумата, която е доста по-ниска от 240-те милиарда, отпуснати до момента с двата финансови пакета, ще бъде поискана само "в случай на необходимост", подчерта Стурнарас, цитиран от Би Би Си. Той бе категоричен, че на фона на рекордната безработица Атина няма да приеме допълнителни бюджетни икономии.

"Не говорим за ново спасяване, а за пакет икономически помощи без условия за нови мерки. До 2016г. нашите задължения са определени и не са нужни други мерки или поставяне на нови цели", допълни Стурнарас.

Същевременно германският канцлер Ангела Меркел предупреди, че ново орязване на задълженията на Атина към кредиторите може да доведе до "ефект на доминото". Така може да се унищожи доверието на инвеститорите в платежоспособността на страните от еврозоната точно когато тя се измъква от рецесията. Думите на Меркел идват месец преди в страната да се проведат парламентарни избори.

Основният й опонент излезе с позицията, че трябва да има яснота колко ще струва спасяването на страната. Пер Щайнбрюк, призова Меркел да посочи дали германските данъкоплатци ще трябва да плащат още за спасяването на Гърция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай