Гърция иска пари от държавните фирми

Гърция иска пари от държавните фирми | StandartNews.com

Гърция е изправена пред проблем с ликвидността и се нуждае от сътрудничеството на европейските кредитори, за да продължи да плаща заплати и пенсии и да погасява задълженията си. Това призна пред гръцка телевизия вицепремиерът Янис Драгасакис, цитиран от Ройтерс. В понеделник гръцкият министър-председател Алексис Ципрас уверяваше точно в обратното.

Вестник "Катимерини" съобщи, че закъсалото за пари ляво правителство на Гърция призовава големи държавни предприятия да му заемат средства посредством краткосрочни репо сделки. Призивът е отправен към атинската водоснабдителна компания и електрическата компания, телекомуникационната компания ОТЕ.

Всички тези новини дойдоха в навечерието на изключително важната среща за Гърция по време на Европейския съвет в Брюксел. На срещата или ще има споразумение, или срив, пишат гръцките вестници. Шефът на ЕП Мартин Шулц предупреди, че финансовата ситуация в Гърция е "опасна" и че страната се нуждае от два до три милиарда евро в краткосрочен план, за да избегне банкрут.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай