Гърция даде заден за обещанията си

Гърция даде заден за обещанията си | StandartNews.com

Гръцкото правителство е готово "да отложи изпълнението на някои предизборни обещания за по-късно", за да възвърне доверието на европейските си партньори. Това заяви министърът на финансите Янис Варуфакис.

"Не сме популисти, не сме обещали неизпълними неща", каза той на съвещание при закрити врата на икономически и финансови лидери в Чернобио, Италия. "Готови сме да отложим за по-късно изпълнението на някои изборни ангажименти, ако това е необходимо, за да върнем доверието на нашите партньори", добави Варуфакис, без да конкретизира. "Искаме да изплатим докрай дълга. Но искаме от нашите партньори да ни помогнат да съживим растежа в Гърция. Колкото по-бързо се стабилизира икономиката ни, толкова по-бързо ще се издължим", каза той. Варуфакис обясни, че идеята му е "конвертиране на дълга в облигации, индексирани спрямо процента на растеж.

Военният министър Панос Каменос пък заяви пред в. "Билд", че ако Гърция напусне еврозоната, ще се получи ефект на доминото, който ще повлече Испания, Италия и Германия. По думите му Атина се нуждае от "подстрижка, като тази, която получи Германия през 1953 г. на конференцията по дълга в Лондон", не от трети спасителен план. Каменос има предвид опрощаването на основната част от дълга на Берлин, след като Германия беше разорена във Втората световна война.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай