Г-7 не предложи нови санкции за Русия

Г-7 не предложи нови санкции за Русия | StandartNews.com

Брюксел. Лидерите на групата на Г-7 на индустриалните държави се ограничиха с преудпреждения към Русия и призоваха Владимир Путин да спре дестабилизацията на Украйна.

Очакваше се на днешната среща на Г-7 да бъдат обявени нов кръг от санкции срещу Русия.

На първия ден от срещата на върха на групата в Брюксел в сряда бе обявено, че Путин трябва да върне руските войски от границите с Украйна и да спре про-руските бунтове в източната част на страната.

"Действията за дестабилизиране на източната част на Украйна са неприемливи и трябва да спрат", заяви групата в съвместно изявление след срещата.

"Ние сме готови да засилим санкциите и да приложим значителни допълнителни рестриктивни мерки за налагане на допълнителни ограничения на Русия, ако събитията наложат това."

Въпреки това, германският канцелр Ангела Мерк заяви, че допълнителни санкции ще влязат в сила само ако не е имало "никакъв напредък".

Междувременно Путин протегна ръка за диалог към Г-7, въпреки че страната бе изхвърлена от групата след анексацията на Крим, и обяви че е готов на разговори с всички, включително новия президент на Украйна Петро Порошенко и президента на САЩ Барак Обама.

Лидерите на Г-7 също така изразиха трайната си подкрепа за икономическото развитие, суверенитета и териториалната цялост на Украйна и отново осъдиха "незаконно анексиране на Крим и действията за дестабилизиране на Източна Украйна".

Исканията включват сътрудничество с новия украински президент Петро Порошенко и предприемане на стъпки за спиране на притока на оръжия и сепаратисти през руската граница.

Освен това Москва трябва да гарантира и доставките на газ.

Решението за изключване на Русия от формата Г-8 бе взето от останалите членки в групата през март, след като Москва завзе Крим и го анексира, а това е международно непризнато действие, отбелязва Ройтерс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай