Г-20: Brexit тегне над световната икономика

Г-20: Brexit тегне над световната икономика | StandartNews.com

Перспективата за излизане на Великобритания от Европейския съюз тегне над световната икономика, която и без това вече е в плен на несигурността. Тази констатация е разписана в заключителната декларация на министрите на финансите от Г-20, които се събраха на среща във Вашингтон. 

"Шокът от едно потенциално излизане на Великобритания от ЕС усложнява положението на световната икономика", подчертават финансовите министри  два месеца и половина преди референдума на Острова за това дали да остане в рамките на ЕС. 

Гласуването ще се проведе на 23 юни, а последни проучвания сочат, че все повече британци виждат ползи от това родината им да излезе от Съюза. Междувременно, вече стартира официалната информационна кампания на властите за референдума, като от "Даунинг стрийт" пуснаха листовка от 16 страници, в които са разписани плюсовете от членството в ЕС. 

Първите финансисти в Г-20 предупреждават за рисковете от геополитическите конфликти, тероризма и миграционната криза, в момент, когато икономическото възстановяване е засегнато от забавянето на китайската икономика, съобщава Дарик, позовавайки се на АПФ. 

"Икономическият растеж остава скромен и неравномерно разделен, а рисковете от влошаване на ситуацията и несигурностите се запазват в един контекст на финансова нестабилност", обобщават финансовите министри на двайсетте най-големи развити и нововъзникващи пазарни икономики.

Те призовават всички държави и юрисдикции да подобряват своята финансова и данъчна прозрачност преди края на следващата година. В противен случай ще предприемем "предпазни мерки" срещу онези юрисдикции, които не сътрудничат, предупреждават финансовите министри от Г-20, цитирани от ДПА.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай