Г-7 постави условие номер едно пред талибаните

Според лидерите от организацията талибаните трябва да позволят отпътуване на всеки, който желае, и след 31 август

Г-7 постави условие номер едно пред талибаните | StandartNews.com

Г-7 изрази съгласие, че талибаните трябва да позволят безопасно отпътуване на афганистанци, които искат да напуснат Афганистан, след крайния срок 31 август, заяви британският министър-председател Борис Джонсън, цитиран от Ройтерс.

"Това, което ние от Г-7 направихме днес, е, че се споразумяхме не само за общ подход за справяне с евакуацията, но и за пътна карта за начина, по който ще се ангажираме с талибаните", каза Джонсън след извънредна виртуална среща на лидерите от Г-7.

"Условие номер едно, което ние от Г-7 поставяме, е, че те трябва да гарантират до 31 август и след това безопасно преминаване на хората, които искат да заминат", заяви той.

"Някои от тях ще кажат, че не приемат това, някои от тях, надявам се, ще видят смисъл в него, защото Г-7 има много сериозни лостове за упражняване на натиск - икономически, дипломатически и политически", каза Джонсън.

По думите му "огромните лостове", които Г-7 може да използва по отношение на талибаните, включват задържането на значително финансиране.

"Това, което казваме, е, че не може Афганистан отново да става благоприятна почва за терора, не може Афганистан да става наркодържава, момичетата трябва да получават образование до 18-годишна възраст", каза Джонсън.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай