Г-20 се произнесе. Нов пълноправен член в блока

Очаква се решението да бъде обявено този уикенд

Г-20 се произнесе. Нов пълноправен член в блока | StandartNews.com

До съгласие е стигнала Г-20 е да приеме за свой постоянен член Африканския съюз (АС), съобщи днес агенция Блумбърг Нюз, цитирайки източници запознати с въпроса.

Решението ще даде на съставения от 55 страни членки АС, който досега имаше статут на "поканена международна организация" в Г-20, същия статут като на Европейския съюз, допълни Блумбърг, цитиран от Ройтерс.

През юни индийският премиер Нарендра Моди отправи предложение до лидерите на държавите членки на Г-20 предложение АС да получи пълноправно и постоянно членство в блока на предстоящата среща на върха в индийската столица Делхи. В момента Г-20 включва 19 страни членки и ЕС.

Очаква се лидерите на Г-20 да обявят решението си за приемането на Африканския съюз по време на срещата си този уикенд, съобщи Блумбърг.

Държави като Германия, Бразилия и Канада също изразиха подкрепа за членството на АС в Г-20.

Г-20 е междуправителствен форум на най-големите световни развити и развиващи се икономики. Членове на блока произвеждат близо 85 процента от световния БВП, имат дял от 75 процента в международната търговия и съставляват две трети от световното население, посочва Ройтерс, пише БТА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай